Afbeelding
Collectie Hans van Brenk

Leersumcollectie Van Brenk naar HVL

13 oktober 2018 om 06:55 lokaal

LEERSUM Hans van Brenk, Leersumer en bekend verzamelaar van foto's, ansichten, boeken en documenten over de hele regio, draagt zijn collectie Leersum over aan de Historische Vereniging Leersum (HVL).

Edith Hazelzet

Onlangs hield Hans van Brenk nog een presentatie van een selectie van zijn foto's van historisch Leersum voor de PCOB. In de Johanneskerk genoten de aanwezigen zichtbaar van het zien van vertrouwde plekken van vroeger. Van Brenks commentaar bij de foto's, doorspekt met de hem kenmerkende humor, werd door hen enthousiast aangevuld en gezamenlijk werden herinneringen opgehaald.

STAD EN LAND AF Van Brenks interesse in de geschiedenis van zijn geboortedorp Leersum werd op zeventienjarige leeftijd gewekt door zijn baas Wim van Amerongen. ,,Hij hield de graven bij op de begraafplaats. Terwijl we de letters op de grafzerken met kurk en zwarte verf weer mooi maakten, vertelde hij over de mensen die er begraven lagen. Die verhalen heb ik opgeslagen in mijn hoofd."

Van Brenk begon rond zijn dertigste met het verzamelen van munten. ,,Maar die dure kon je niet kopen, dus je kreeg het nooit compleet." Op beurzen voor verzamelaars kwam hij ook ansichten en andere dingen over Leersum en Amerongen tegen. Al gauw was hij gegrepen en verzamelde hij oude foto's, kaarten, gravures, souvenirs, sigarenbandjes en suikerzakjes, en nog veel meer uit de wijde regio. ,,Maar als het over Leersum of Amerongen ging, zag ik dat van twintig meter afstand."

Van Brenk kocht nooit via internet: ,,Ik wil het kunnen zien en voelen. Dat vind ik het mooist." Hij reisde stad en land af voor zijn vondsten: ,,Kaarten uit Leersum gingen natuurlijk naar elders, dus ik reed van Leeuwarden naar Kerkrade, en vaak naar Zeeland, België zelfs. Ik heb er een paar auto's aan versleten."

FIJNE GEDACHTE Hans van Brenks hart ligt bij de verzamelingen over Leersum. Deze draagt hij nu over aan de HVL. ,,Ik ben ziek en ik word niet meer beter. Ik vind het een fijne gedachte om te weten dat het bij de Historische Vereniging goed terechtkomt. Dat zij het zo gaan conserveren dat meerdere generaties ervan zullen profiteren. Ik weet zeker dat zij er goed gebruik van gaan maken."

Zijn eigen droom om een museum over Leersum op te zetten met zijn collectie als basis, ging tot twee keer toe niet door. ,,Wel heb ik meerdere tentoonstellingen gehad in 't Hof, het oude gemeentehuis en de oude brandweerkazerne." Ook werkte hij mee aan vele boeken, waarin zijn diepgaande kennis over Leersum en zijn collecties als bron werden gebruikt. ,,Verzamelen is eigenlijk maar een gekke bezigheid," vindt Hans van Brenk terugkijkend. ,,Het is alleen maar het willen bezitten. Als je het hebt, ga je naar het volgende."

GENIETEN Echt structuur bracht hij daarom ook nooit aan in zijn verzamelingen. ,,Maar nu kan ik er wel van genieten, nu ik bij het uitzoeken weer tegenkom wat voor unieke dingen ik allemaal heb." Grote delen van zijn collecties betreffende de regio heeft hij inmiddels verkocht. Ook bracht hij veel naar het regionaal archief in Wijk bij Duurstede.

Kees Jan Spijker, voorzitter van de HVL, is verheugd dat het Leersumse deel van de collectie Van Brenk bij hen terechtkomt: ,,Wij zijn bijzonder blij en dankbaar dat Hans ons dit gunt en toevertrouwd. Uit liefde voor zijn dorp wil hij zijn verzameling hier houden. Deze is veelomvattend. We zijn al begonnen met een eerste inventarisatie. Nadat we elk object op zijn waarde hebben beoordeeld, willen we alles digitaliseren. Mensen met een voorliefde hiervoor of met kennis van historisch Leersum zijn van harte welkom om ons hierbij te komen versterken."

advertentie
advertentie