Bas Verheijden verzorgt vijf kamermuziekconcerten in de Grote Kerk.
Bas Verheijden verzorgt vijf kamermuziekconcerten in de Grote Kerk. Babs Bouwman

Kamermuziek: 'Maestro's van dichtbij'

8 oktober 2018 om 11:09 lokaal

DRIEBERGEN Voor pianist Bas Verheijden is het ondenkbaar dat er geen mooie muziek meer te beluisteren is in de Utrechtse Heuvelrug. De koffieconcerten die voorheen in de Grote Kerk en Maartenskerk gegeven werden zijn vorig jaar gestopt. Verheijden vond dat zo jammer, dat hij het initiatief heeft genomen zelf een mooi programma samen te stellen: vijf kamermuziekconcerten, waarin muzikale meesters optreden die allemaal betrokken zijn bij Utrechtse Heuvelrug en omgeving. 'Maestro's van dichtbij'. De pianist heeft het volste vertrouwen dat er genoeg mensen zijn die daar naar komen luisteren.

Babs Bouwman

Bas Verheijden koos de zaal in de Grote Kerk in Driebergen vanwege de mooie akoestiek. Hij weet dat als geen ander, want zijn eigen vleugel staat er en de zaal is eigenlijk zijn studeerkamer. Al op zijn tiende begon Verheijden met pianospelen en de vlam stond meteen in de pan.

LUIKJE OPEN Als hij begint te spelen gaat er een soort luikje open, waardoor hij alles wat tussen de noten aan verhaal en kleuren zit, probeert uit te vinden en over te brengen aan zijn toehoorders. Als Verheijden in muziek kan vertellen, gaat het vanzelf. Want de muziek zit zo diep in zijn hart en het moet er gewoon uit. Dat is ook de reden dat hij concerten geeft en organiseert.

SCHILDERIJ Woensdag 10 oktober om 20.00 uur bijt Bas Verheijden zelf het spits af met een pianorecital Clair de Lune. Mooie stukken nachtmuziek, zoals de beroemde Mondscheinsonate van Beethoven, Clair de Lune van Debussy en Nocturnes, ook wel nachtschilderijen genoemd, van Chopin. Tijdens het concert projecteren vijf schilders uit de omgeving hun eigen 'nachtschilderijen' op grote schermen. Als soort mini-atelier route. Een visuele en artistieke ondersteuning van de mooie muziek.

JONG PUBLIEK Verbinding is het uitgangspunt geweest bij het samenstellen van het programma. Muziek op hoog niveau en nét even anders dan wat Tivoli aanbiedt. Zo is Bariton Maarten Koningsberger, overigens ook een 'heuvelrugger' op 16 januari met mooie liederen te beluisteren. Koningsbergers concertreizen voerden hem naar prestigieuze zalen en festivals over de hele wereld, onder andere New York Kaapstad, Bejing en Wenen. Tijdig reserveren is aan te bevelen.

En in maart treedt het Utrechts Jeugdkoor op. Zij zijn titelhouder van het Europese Concours voor Jeugdkoren 2018. Een fantastisch koor dat ook hier in de buurt repeteert. Overigens zijn de concerten die op zondagmiddag gegeven worden heel leuk voor jong publiek.

Diede Brantjes die iedere week wel in het Concertgebouw of Vredenburg speelt, omdat hij in het Radio Philharmonisch Orkest zit, treedt in mei op. Speciaal voor deze gelegenheid geeft hij een soloprogramma.

De titel Maestro's van dichtbij verklaart alles. Meesters op hun instrument, uit de regio zijn van dichtbij te beluisteren. In een kleine, intieme omgeving. Een zaal met prachtige akoestiek.

CONCERTDATA

Wonesdag 10 oktober 2018: 20.00 uur

Zondag 9 december 2018: 14.30 uur

Woensdag 16 januari 2019: 20.00 uur

Zondag 24 maart 2019: 14.30 uur

Woensdag 15 mei 2019: 20.00 uur

Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Jacques Baas en CD Artline. Of op de avond zelf aan de zaal. Toegang tot en met 27 jaar: is gratis. Meer informatie op www.basverheijden.com

advertentie
advertentie