Jos Rams (tweede van rechts) krijgt de hoed met de pluim voor zijn bijzondere inspanningen als vrijwilliger.
Jos Rams (tweede van rechts) krijgt de hoed met de pluim voor zijn bijzondere inspanningen als vrijwilliger. Cees Keur

Jos Rams 'Vrijwilliger van het jaar 2018'

4 oktober 2018 om 10:51 lokaal

LEERSUM Jos Rams uit Leersum is door de gemeente verkozen tot vrijwilliger van het jaar. Op woensdag 26 september ontving hij de 'Pluim op de hoed' uit handen van wethouder Hans Waaldijk. Rams is als vrijwilliger actief voor maar liefst dertien organisaties in Leersum en omgeving.

Edith Hazelzet

Jos Rams is blij met de prijs: ,,Het is bijzonder om te horen hoe mensen over je denken, hoe je eigen omgeving je waardeert." Tot zijn voordracht had hij niet eens door hoeveel werk hij vrijwillig verzet. Zelf vindt hij het heel normaal wat hij doet. ,,Het scheelt natuurlijk dat ik de laatste drie jaar werkzoekend ben, maar los daarvan vind ik het je burgerplicht om klaar te staan voor een ander. Onafhankelijk van hoe het economisch gaat met ons land, puur uit medemenselijkheid."

TAFELTJE DEKJE Bij het bezorgen van maaltijden voor Tafeltje Dekje treft hij soms situaties aan, die hem perplex doen staan: ,,Dan begrijp je gewoon niet, dat sommige mensen nog thuis moeten wonen. Daar word je boos van. Je ziet heel veel, maar je kunt weinig anders doen, dan er op dat moment te zijn voor die persoon. Zorgen dat zo iemand echt gaat eten, voordat je weer weggaat."

SFEERVERHOGER De 'Pluim op de hoed' wordt jaarlijks uitgereikt aan een inwoner van de Utrechtse Heuvelrug die opvalt door vernieuwend vrijwilligerswerk, dat liefst ook nog mensen verbindt. Dat doet Rams ruimschoots, bijvoorbeeld in zijn werk voor Dorpssoep Leersum en de aanverwante stichting 'Samen aan de soep'.

Anne-Marie Zwanink van de Dorpssoep: ,,Jos maakt vrijwilligerswerk erg leuk. Hij is heel speels, en dat speelse heeft hij ook in het Dorpssoepteam ingebracht. Dat gaat van het verzinnen van een leus: 'Joepie, joepie, lekker soepie!', tot zingen tijdens het werk, of hij verleidt je ineens om een dansje te doen. Jos is een verdubbelaar, een grote sfeerverhoger met een tomeloze energie en loyaliteit."

PASSIE De grote passie van Rams is geschiedenis, in het bijzonder archeologie. Zodra hij tien jaar geleden in Leersum kwam wonen, stortte hij zich op de plaatselijke geschiedenis. Hij is actief bij opgravingen en werkt als bestuurslid van de Historische Vereniging en voor de archeologische werkgroep van Dorp en Natuur.

Hij sprak veel met de oudste generatie Leersumers om hun herinneringen vast te leggen, en deed onderzoek in het veld naar sporen van de lokale geschiedenis. Dit vormde de basis voor de populaire rondleiding over de bijzondere geschiedenis van het Leersumse Veld, die hij voor Staatsbosbeheer ontwikkelde, en voor de lezingen die hij geeft over Leersumse geschiedenis. Dit doet hij op geheel eigen wijze: zeer beeldend en vaak uitgedost in toepasselijke kleding.

Rams is op Huis Doorn ook actief in re-enactment; het op educatieve wijze uitbeelden van historische gebeurtenissen. Dit doet hij met zijn groep 'De Dames en Heren van Toen', die momenteel de vredesbeweging en de strijd voor het vrouwenkiesrecht in herinnering brengt. Rams is autodidact; de buitengewone kennis over geschiedenis die hij heeft, heeft hij zichzelf eigen gemaakt.

CREATIEF Volgens Annemarie Luksen-IJtsma, de gemeentelijk archeoloog met wie Rams vaak samenwerkt, ziet hij mogelijkheden waar anderen alleen belemmeringen zien. ,,Hij is creatief in zijn ideeën en weet mensen daarvoor te enthousiasmeren. Met zijn mentaliteit van aanpakken krijgt hij mooie dingen voor elkaar." Zoals 'De Tijdlijn van Leersum', de wisselexposities over de Leersumse geschiedenis in de bibliotheek, waarvan Rams de initiatiefnemer en samensteller is. Het archeologische koffie-uurtje, dat hij ook initieerde, bracht al bijzondere vondsten aan het licht.

advertentie
advertentie