Eén van de woningen op Nieuw Wildenburg in de kenmerkende stijl: wit met een rieten dak met een gemetselde pannennok.
Eén van de woningen op Nieuw Wildenburg in de kenmerkende stijl: wit met een rieten dak met een gemetselde pannennok. Edith Hazelzet

'Wij willen af van de onzekerheid'

5 oktober 2018 om 06:24 lokaal

LEERSUM Bewoners van Nieuw Wildenburg aan de Bovenhaarweg in Leersum willen graag dat hun recreatieterrein formeel de status van woonwijk krijgt. Zij dienden hiervoor onlangs een notitie in bij wethouder Rob Jorg, die deze op locatie in ontvangst kwam nemen.

Edith Hazelzet

De geschiedenis van Nieuw Wildenburg gaat terug tot voor de Tweede Wereldoorlog. De houten huisjes van toen, gelegen in een kale omgeving, werden in 1958 vervangen door 26 witte huisjes van steen met rieten daken. Zij dienden een aantal jaren als huisvesting voor repatrianten uit Nederlands-Indië. Daarna werden zij als vakantiewoningen verkocht. Vandaag de dag is er nog een enkel huisje in de originele staat. De meesten zijn uitgebouwd of vervangen - allemaal in dezelfde stijl - gelegen op riante percelen, nu omringd door bos.

GEDOOGD Peter Sijmons, secretaris van de Vereniging van Eigenaren, en zijn vrouw kochten hun huisje twintig jaar geleden. ,,Wij woonden, en wonen nog steeds, in Amsterdam, terwijl ik in Wageningen werkte. Leersum lag mooi op de route. We zijn hier vaak, maar ook nog een aantal keren per week in Amsterdam." Volgens Sijmons woont vijftig procent van de bewoners permanent op Nieuw Wildenburg.

,,Van het begin af aan woont hier een aantal mensen permanent. Het is nooit een recreatiepark geweest waar per weekend of week huisjes werden verhuurd. Hooguit incidenteel binnen de familie." De gemeente Leersum gedoogde de situatie, maar herhaaldelijk werd de status van Nieuw Wildenburg in de raad besproken. ,,Bij de samenvoeging van gemeenten is afgesproken dat de mensen die er toen woonden, er tot hun dood mochten blijven wonen."

ARGUMENTEN De wens tot statusverandering speelt weer op nu de gemeente voorbereidingen treft om te komen tot één samenhangend bestemmingsplan voor recreatieterreinen. ,,Hiertoe brengen ambtenaren veldbezoeken, ook bij ons zijn ze geweest. We hebben vele argumenten voor wijziging," vertelt Sijmon namens de vereniging. ,,We hebben allemaal al een eigen huisnummer, en staan ingeschreven in de GBA. Verder zijn we zijn aangesloten op de nutsvoorzieningen en betalen aan de gemeente en het waterschap alle gebruikelijke belastingen. Daarnaast betalen we ook forenzenbelasting, zo'n 600 tot 700 euro per jaar. In de taxaties ten behoeve van de WOZ worden de panden beschreven als woning, niet als recreatiewoning. Het zou met een veranderde status dus niet zo zijn dat we recreatiewoningen aan de markt onttrekken. En stel dat de gemeente actief zou gaan handhaven, dan moet zij de permanente bewoners een vergelijkbare woning aanbieden. En die zijn er niet. Daarnaast wordt langdurige verhuur op vakantieparken ook gedoogd. Denk aan arbeidsmigranten en mensen in scheidingsituaties."

AANPASSINGEN In de notitie noemt de VvE Nieuw Wildenburg een buurtschap. De VvE stelt dat de gemeente, met het omzetten van een recreatieve bestemming naar een woonbestemming, er 26 woningen in het middensegment bij krijgt. Daar staat tegenover dat er door de bewoners bij verkoop van hun eerste woning er vrijwel geen wordt achtergelaten binnen de gemeente. Verder zijn er wellicht aanpassingen nodig in het straatbeeld. Om een recreatieterrein in een woonwijk te veranderen, dient dit te voldoen aan normen en kengetallen voor woonwijken op het gebied van toegankelijkheid voor hulpdiensten, verlichting, water- en groenvoorzieningen en parkeer- en buitenspeelruimte. ,,Daar moeten we samen naar kijken. Wij willen vooral af van de onzekerheid over de status. In onze notitie wijzen wij op jurisprudentie in Buren en Harderwijk."

advertentie
advertentie