Engerlingen zijn roomkleurig, gekromd, hebben drie paar poten en worden zo'n vijf centimeter lang.
Engerlingen zijn roomkleurig, gekromd, hebben drie paar poten en worden zo'n vijf centimeter lang. Ben Menting, Pixabay

Engerlingen ruïneren gras HDS

28 september 2018 om 06:18 lokaal

LEERSUM Twee grasvelden van voetbalclub HDS zijn sinds half september aangetast door engerlingen, larven van de mei- of junikever. Deze eten de wortels van het gras op, waardoor het afsterft en loslaat. Een deel van de elftallen moet voor hun wedstrijden uitwijken naar Amerongen. De velden mogen nog zeker vier weken niet bespeeld worden.

Edith Hazelzet

Uit de verte liggen de pasgemaaide velden er best strak bij, maar wie dichterbij komt ziet een aantal kale plekken en losse pollen. Het werk van de engerling, in combinatie met vogels. HDS-voorzitter Jeroen Donath: ,,We hebben hier wat enthousiaste kraaien die de loszittende pollen opgooien. Zij zijn op zoek naar de larven."

SLIDING Spelen op een dergelijk veld is niet aan de orde: ,,Door de engerlingen komt het gras los op de ondergrond te liggen. Een sliding maken op zulke velden kan gevaarlijk zijn voor de spelers. Bovendien haal je de mat steeds verder open, en op onherstelbare schade zit niemand te wachten."

De gemeente bestrijdt de larven op milieuvriendelijke wijze met behulp van parasitaire aaltjes, die zich in de engerling nestelen, waarna de larve doodgaat. ,,Daarna moet er gras bijgezaaid worden, dus het duurt nog wel even voordat de velden weer bespeelbaar zijn."

PLANNING Met 26 teams die in het weekend hun wedstrijden moeten spelen, moest de planning aangepast worden. ,,De gemeente heeft een veld van DVSA voor ons van doelen en lijnen voorzien. Op zaterdag kunnen we daarnaar uitwijken, maar op zondag is daar niets open. We hebben de planning dus aangepast en starten eerder en spelen langer door. Je speelt natuurlijk het liefst op je eigen club, maar het is heel fijn dat we toch kunnen spelen," aldus Donath.

Het eerste en tweede elftal spelen op het kunstgrasveld, wanneer zij thuisspelen. ,,Op zondag spelen we drie grote wedstrijden op het kunstveld. Het is te doen, maar we zitten behoorlijk aan onze grenzen met zoveel teams. Ook qua trainen is het schipperen."

PECH Volgens experts is het pure pech als je veld of gazon aangetast worden door de larven. De mei- en junikever heeft een voorkeur voor zandgrond, maar kiest tijdens de vlucht soms een andere plek om eitjes te leggen. Vaak hebben voetbalclubs een aantal jaren achtereen te maken met de engerlingen. Hun ontwikkeling tot kever duurt in ons klimaat gemiddeld drie tot vier jaar.

Bij kouder weer trekken ze dieper weg in de bodem en lijken de problemen misschien voorbij, totdat het weer warmer wordt.

Andere voetbalclubs in de gemeente lijken geen last te hebben van de engerling.

advertentie
advertentie