Burgemeester Naafs krijgt uit handen van Bram Brinkman, Delia Vermeulen en Hans Nieuwenhuijs de eerste sociale kaart.
Burgemeester Naafs krijgt uit handen van Bram Brinkman, Delia Vermeulen en Hans Nieuwenhuijs de eerste sociale kaart. Wijkvereniging Tuinwijk Sterrebosch

Oog voor elkaar in Sterrebosch

13 september 2018 om 06:33 lokaal

DRIEBERGEN Bewoners van Tuinwijk Sterrebosch kunnen komende week meer informatie verwachten over het nieuwe project dat wordt gestart in de Driebergse wijk. Als aanvulling op bestaande hulpprogramma's en het professionele zorgaanbod start de vereniging Tuinwijk Sterrebosch in Driebergen op 1 oktober met het buren-hulpproject Oog voor elkaar.

Danny van der Linden

Concreet houdt dit in dat hulpvragers en hulpaanbieders uit deze wijk, die begrenst wordt door de Hoofdstraat, Engweg, Meenkselaan en Rosariumlaan via een netwerk vanuit de wijkvereniging aan elkaar gekoppeld worden. ,,Het gaat bij de hulpvragen om incidentele 'klusjes' zoals even extra handjes nodig bijvoorbeeld vanwege fysieke ongemakken, begeleiding bij plotseling ziekenhuisbezoek, de hond uitlaten om reden van ziekte van de eigenaar, hulp bij het invullen van formulieren en andere zaken", legt Bram Brinkman uit.

Brinkman is als voorzitter van de wijkvereniging betrokken bij de oprichting van het project. ,,Al hebben we er als bestuur niet veel werk aan gehad", meent hij. ,,Er is een fantastische projectgroep gevormd die heel goed werk heeft geleverd."

GEMEENTE Volgens Brinkman is het project nadrukkelijk bedoeld voor mensen die elkaar uit de brand willen helpen met korte klussen. ,,Voor andere zaken is er professionele hulpverlening of mantelzorg. Dat is niet wat wij voor ogen hebben", zegt de preses. ,,De vereniging Tuinwijk Sterrebosch kwam op het idee voor het project door een tip van dorpscoördinator Marco van Veen over een soortgelijk voorbeeld vanuit de buurtvereniging Driebergen Noord. Een onderzoek in Tuinwijk Sterrebosch leverde veel positieve reacties op. Zo'n zeventig bewoners uit de wijk gaven aan in het geval van een hulpvraag vanuit de buurt of straat zich daarvoor wel beschikbaar te willen stellen."

Dit enthousiasme werd gedeeld door de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Onze contacten met de gemeente zijn erg goed. Mede daarom hebben we vorige week de eerste editie van de brochure en sociale kaart gepresenteerd aan burgemeester Naafs", aldus Bram Brinkman.

In de brochure vinden bewoners van de wijk informatie over het project Oog voor elkaar en een speciaal telefoonnummer waar ze met hun hulpvragen terecht kunnen. ,,De sociale kaart bestaat uit een aantal handige adressen en telefoonnummers die mensen nodig zouden kunnen hebben als ze ergens hulp bij nodig hebben", vertelt Brinkman. ,,We denken zo mensen op weg te helpen."

VERENIGING Aan de hulpverlening die via het project Oog voor elkaar tot stand komt, zijn geen kosten verbonden. Bovendien is het project toegankelijk voor alle bewoners van de wijk. Bram Brinkman: ,,Dit initiatief is niet exclusief voor leden. Ook niet-leden van de wijkvereniging zijn welkom." Bij Wijkvereniging Tuinwijk Sterrebosch heeft momenteel honderdtien huishouden aangesloten. ,,Daar zijn we erg tevreden over", zegt voorzitter Brinkman. ,,Dat is toch bijna de helft van de huishoudens in deze wijk."

BARBECUE Komend weekend wordt er in de wijk een barbecue georganiseerd en onlangs trokken buurtbewoners door de wijk om zwerfafval op te ruimen. ,,In oktober organiseren we overigens een avond over de bomen in de wijk. Sommige bomen zijn enorm verouderd en bij de bewoners leeft de vraag wat er nu gaat gebeuren. Worden ze allemaal tegelijk weggehaald en vervangen door de gemeente? Daar gaan we dan een avondje over bomen", lacht Brinkman. ,,De onderlinge betrokkenheid is groot. Dat is erg prettig in deze wijk", aldus de voorzitter.

advertentie
advertentie