Anna Beeftink met haar boek 'Weeffout'.
Anna Beeftink met haar boek 'Weeffout'. John van Grunsven

De bijzondere loopbaan van Anna Beeftink

16 september 2018 om 06:28 lokaal

AMERONGEN Toen ze van de middelbare school kwam, wilde Anna Beeftink graag iets met haar handen doen én studeren, want dat was binnen haar familie gebruikelijk. Dus koos ze een studie waarvoor het nodig is om handig te zijn, namelijk Tandheelkunde. Na haar studie had zij jarenlang een solopraktijk in Utrecht. Tot ze in 2002 haar pols brak en iets anders moest gaan doen.

Corina Blommendaal

Waar je zou verwachten dat na zes weken gips een pols weer geheeld zou zijn, was dat bij Anna Beeftink niet het geval. ,,Mijn pols heelde niet goed en het was einde oefening als tandarts", vertelt ze. ,,Eerst was ik in shock en merkte toen ook pas hoe intensief ik 18 jaar lang gewerkt had binnen mijn praktijk. Deze was inmiddels gegroeid van 300 naar 3.000 cliënten en ik had het samen met mijn assistente enorm naar mijn zin. De praktijk werd overgenomen en ik moest na gaan denken over mijn volgende stap. Daar is achteraf gezien veel tijd voor nodig geweest."

SCHRIJVEN Een andere kwaliteit van Beeftink is schrijven. ,,Ik had in de loop der jaren veel materiaal verzameld over stijl, persoonlijkheid en uiterlijk. En vooral wat het uiterlijk psychologisch met je doet. Omdat dat onderwerp mij enorm fascineert en ook een mooie link legt naar de cosmetische tandheelkunde, besloot ik dat ik daar een boek over wilde schrijven." In 2006 verscheen haar eerste boek 'In Stijl', waarna nog drie non-fictieboeken volgden: 'Stoute schoenen', 'Een stralende lach' en 'Levenswerk'. ,,Intussen had ik ontdekt dat schrijven erg fijn is, maar wel eenzaam werk. Dus ik wilde er nog iets naast doen."

PSYCHOLOGIE Voor de periode dat Beeftink haar tandartspraktijk had, had ze haar propedeuse Psychologie gehaald. Ze bedacht dat ze die studie wel weer op wilde pakken. ,,Inmiddels was het veranderd naar het twee fasen systeem. Dat betekende dat ik alles weer over moest doen, maar dat heb ik toch maar gedaan omdat ik graag psycholoog wilde worden. Tijdens de stages die ik voor deze studie moest lopen, kwam ik erachter dat ik het leuk vond maar wel erg één op één. Ik wilde liever meerdere mensen tegelijk bereiken. Dit is inmiddels gelukt met haar roman 'Weeffout' en haar blogs.

WEEFFOUT Anders dan haar vorige boeken, is 'Weeffout' een psychologische roman, zoals Beeftink dat zelf noemt. Een verhaal over de levens van drie generaties uit een welgestelde Amerikaanse familie. In het verhaal komen de effecten van tijdgeest en afkomst, de kracht van familiebanden en de gevolgen van huiselijk- en oorlogsgeweld aan de orde. ,,De familiedynastie in mijn boek is rijk geworden in de mode", vertelt ze.

,,Mijn grootmoeder had een atelier met minstens twintig meisjes in dienst. Daar liggen mijn roots. De geschiedenis die ik beschrijf klopt, maar het verhaal zelf is fictie. In hetgeen ik over familiebanden schrijf is veel psychologie verweven. Er zitten veel lagen in het boek. Je kunt het vanuit verschillende invalshoeken lezen en er veel in herkennen. Ook komt naar voren hoe mensen gebeurtenissen te boven komen en waarom goede mensen slechte dingen doen en andersom."

Verder schrijft Beeftink blogs over mensenkennis, geeft lezingen over onder andere uiterlijk en uitstraling en houdt zich samen met haar partner bezig met professioneel gedrag. Meer informatie en haar blogs zijn te lezen op annabeeftink.com.

advertentie
advertentie