Voormalig Nederlands springruiter en Olympiër Albert Voorn deed samen met zijn vrouw voor het eerst mee.
Voormalig Nederlands springruiter en Olympiër Albert Voorn deed samen met zijn vrouw voor het eerst mee. Marc Satijn

'Kastelentocht heeft zijn draai weer gevonden'

19 augustus 2018 om 17:09 lokaal

DOORN Landgoed Huis Doorn stond afgelopen zondag weer in het teken van koetsen en oldtimers tijdens de 53e editie van de Doornse Kastelentocht. Dit jaar keerde het evenement na drie jaar weer terug naar het landgoed, waar vele bezoekers de ruim 40 koetsen en tientallen oldtimers konden bewonderen. ,,Het was één groot succes", aldus Kastelentocht-voorzitter Martin van der Graaf.

Marc Satijn

Traditioneel rijden iedere jaar koetsen de derde zondag van augustus door het landschap van de Utrechtse Heuvelrug, langs kastelen en landhuizen. Een van de koetsiers die dit jaar voor het eerst deelnam was voormalig Nederlands springruiter Albert Voorn. De oud Olympische Spelen-deelnemer heeft met zijn vrouw Irma Voorn-van Sleeuwen sinds dit jaar een nieuwe hobby: het rijden van een koets. ,,Dat is nu echt onze hobby. Nadat mijn springpaard blesseerde, werd het tijd om iets nieuws te gaan doen."

BIJZONDER Voorn zelf is geboren in het Gooische, maar woont inmiddels in Sevenum; een totaal andere omgeving dan de Utrechtse Heuvelrug. ,,De Kastelentocht is een bijzondere route, langs netjes verzorgde landhuizen. Zelf doen wij inmiddels aan heel veel tochten mee. Vorige week waren wij nog bij een route in België, maar dit evenement in Doorn is veel grootser georganiseerd, met meer publiek op het terrein én langs de route."

PUBLIEK Toch ziet Voorn in dat laatste wel een nadeel. ,,Juist dat vele publiek heeft geen notie van wat er fout kan gaan met de paarden. De kinderen lopen er zo tussendoor." Martin van der Graaf snapt de angst van Voorn. ,,Al het publiek is juist de charme van ons evenement, maar inderdaad ook een gevaar. Het gaat al 53 jaar goed, mede doordat er veel vakkennis aanwezig is. Iedereen hier heeft iets met paarden en geeft onderlinge hulp: geen 1-1-2 bellen maar gewoon handelen."

REFLECTIE De voorzitter kijkt dan ook terug op een succesvolle editie van het paardenevenement. ,,Ik krijg alleen maar positieve reacties. De afgelopen edities waren wij erg zoekende naar hoe nu verder, zeker door de tijdelijke verhuizing naar Beukenrode. Nadien is er een goede reflectie op het evenement geweest, met resultaat. We hebben dit jaar echt weer iets moois neergezet en onze draai weer gevonden."

DEELNEMERS Toch blijft het voor het evenement lastig om deelnemende koetsiers te vinden. ,,Gelukkig heb ik er vandaag al wel weer tien potentiële deelnemers gezien die alleen maar kwamen kijken naar hoe het hier op Huis Doorn er aan toe ging. Drie daarvan hebben inmiddels toegezegd er hoe dan ook volgend jaar bij te zijn."

Voor het eerst werd er een samenwerking aangegaan met vereniging 'de Mascotte', een vereniging van Rolls Royce en Bentley-eigenaren. Tientallen voertuigen werden tentoongesteld aan de bezoekers als opvulling tijdens de ochtend- en middagrit van de koetsen. Een samenwerking waar positief op terug wordt gekeken ,, Ik weet zeker dat het weer voor herhaling vatbaar is", stelt Mascotte-voorzitter Wouter Schuurmans. ,,Volgend jaar is er ook bij ons ruimte voor een soort wedstrijd: bijvoorbeeld de mooiste vooroorlogse en mooiste naoorlogse 'Rolls'"

VERVOLG Daarmee is aangegeven dat er naar alle waarschijnlijkheid een vervolg zal komen op de samenwerking tussen de paarden en oldtimers. Van der Graaf heeft ook al te kennen gegeven dat de kans groot is dat volgend jaar de 54e editie wéér op Huis Doorn zal plaatsvinden. ,,Maar hoe exact, dat gaan wij eerst evalueren."

Burgemeester Frits Naafs rijdt ieder jaar traditioneel mee met zijn eigen gasten.
Het publiek kon genieten van ruim veertig koetsen
Bezoekers konden genieten van tientallen oldtimers op het terrein van Huis Doorn
Deelnemers aan de Kastelentocht trekken ook bijpassende kleding aan, horende bij de koets.
Het publiek kon genieten van ruim veertig koetsen
Deelnemers aan de Kastelentocht trekken ook bijpassende kleding aan, horende bij de koets.
advertentie
advertentie