Tweede Wereldoorlog of aanleggen weg?

1 september 2011 om 00:00 Achtergrond

Op de foto van vorige week zijn leuke reacties binnengekomen, maar zoals vaak het geval is, lopen de meningen ver uiteen. De meesten gaan voor de optie dat de foto genomen is halverwege de Tweede Wereldoorlog. Het hout werd schaars en gezien de kleding, van met name het jongetje op de voorgrond, is het winter. Rondom de kerk stonden oude bomen en die werden op een kwade dag geveld en in stukken gehakt of gezaagd. Burgers van de gemeente klaren deze klus en nemen de brokstukken mee naar huis om daarmee de kachel te stoken. Om welke gemeente het gaat is ook niet helemaal duidelijk geworden, maar als het in de regio is, dan komen Doorn en Driebergen daar het meest voor in aanmerking. De beide heren die op de voorgrond staan lijken gezien de gelijke kleding, bij een gemeentelijke dienst te werken.

Tot zover de mening van de grootste deel van diegene die gereageerd heeft. De andere reacties gingen over de aanleg van een weg langs de kerk in Doorn. De foto zou in de jaren dertig van de vorige eeuw genomen zijn. De bomen stonden in de weg omdat de tramrails aangelegd ging worden. Op last van de gemeente werden ze omgehaald en in stukken gezaagd. De bevolking mocht de stukken hout meenemen voor brandhout. Vandaar dat iedereen ijverig aan het hakken en zagen is.

Even terug naar de foto van 18 augustus. Daar zijn veel reacties op gekomen. Het is de Duitse Keizer, Kaiser Wilhelm II, die jaren lang in Huize Doorn gewoond heeft. Buiten het omzagen van bomen op dat terrein had hij nog een andere hobby, namelijk zijn jachtschip genaamd Hohenzollern.

advertentie
advertentie