Voetbalbroers in de Eredivisie

25 augustus 2011 om 00:00 Achtergrond

AMERONGEN/LEERSUM - Dezelfde favoriete positie, allebei een goede trap in het rechterbeen, fysiek sterk, een identiek loopje en gebrand om er een succesvol voetbalseizoen van te maken. Hoewel de overeenkomsten tussen de broers Vito en Nando Wormgoor overduidelijk aanwezig zijn, bestaan er ook verschillen. De 22-jarige Vito voetbalt wekelijks bij De Graafschap in de Eredivisie, de 19-jarige Nando aast op zijn debuut bij Vitesse.

Leersumers bij Gelderse profclubs

door Edward Doelman

Beide broers groeiden op in Leersum en speelden hun eerste wedstrijd bij HDS. Vito Wormgoor haalde via DOVO de jeugdopleiding van Ajax, om vervolgens via FC Utrecht bij De Graafschap te belanden. Inmiddels speelt hij voor het derde jaar bij de Superboeren. ,,De mensen in de Achterhoek zijn vrij positief ingesteld, maar zien ook graag dat de mouwen opgestroopt worden. Dat past wel bij mij’’, zegt Vito. De nieuwe trainer Andries Ulderink gebruikt hem als rechtercentrale verdediger. Die positie bevalt hem uitstekend. ,,Vorig seizoen speelde ik rechtsback, op deze positie krijg ik veel vaker de bal en heb ik het spelletje voor me. Ik vind het mooi om dan van achteruit de crossbal naar de linkerspits te geven.’’

Wachten op debuut

Zijn 3,5 jaar jongere broertje wacht vooralsnog op zijn debuut in de Eredivisie. Zijn goede spel in zijn kinderjaren bij HDS leidde tot de uitnodiging van Elinkwijk om daar te komen voetballen. Vervolgens werd Nando door Vitesse opgepikt bij de Koninkrijksspelen.

De 19-jarige verdediger speelt inmiddels al voor het vijfde jaar voor de club uit Arnhem. ,,Twee dagen na de start van de eerste trainingen van de A-selectie, werd ik gebeld of ik aan wilde sluiten. Dat was natuurlijk best vreemd. Jarenlang droom je daar van en ineens is het dan zo ver. Maar alle spelers helpen je wel met aanwijzingen’’, legt Nando uit.

Het bleef niet alleen bij trainingen, maar de nieuwe trainer John van den Brom deed in oefenwedstrijden regelmatig een beroep op de jongste telg van de familie Wormgoor. ,,Bij de eerste wedstrijd uit bij ADO zat ik ook op de bank. Ik heb een tijdje warm gelopen, maar mocht helaas niet invallen. Dan ben je natuurlijk heel dichtbij je Eredivisiedebuut geweest, dus daar baalde ik best van. Hopelijk mag ik binnenkort echt debuteren. Ik heb mijzelf laten zien in de voorbereiding en begreep dat de trainer tot nu toe tevreden is.’’

Talentvolle familie

Dat de twee gebroeders Wormgoor te boek staan als twee talentvolle verdedigers, komt niet uit de lucht vallen. Opa Breeschoten was een goede voetballer die eigenlijk veel te goed was voor DVSA, zijn vader Benno Wormgoor speelde tien jaar in het eerste van DOVO. ,,Opa heeft mij vaak naar trainingen en wedstrijden gereden. Hij heeft zelfs niet mee mogen maken dat ik bij DOVO in het eerste debuteerde’’, zegt Vito.

Dat debuut ligt inmiddels ver achter hem. Inmiddels aast de Superboer op zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Met 1,89 meter kan hij bij corners en vrije trappen met zijn hoofd voor het nodige gevaar zorgen.,,Vorig seizoen was ik er al een paar keer dichtbij, maar dit seizoen moet het gebeuren. Ik wil belangrijk zijn voor het team’’, zegt Vito. Ook zijn broertje Nando is fysiek sterk. ,,Ik denk dat we er allebei wel aanleg voor hebben, maar zelf vind ik het ook leuk om aan krachttraining te doen’’, aldus Vito.

De speler van De Graafschap hoopt dat zijn club zich net als vorig seizoen direct kan handhaven. De eerste drie wedstrijden leverden twee punten op. ,,We zijn drie keer op voorsprong gekomen, maar gaven het toch weer weg. Vooral het gelijkspel tegen Excelsior was onnodig. Maar gezien het spel dat we lieten zien, lijkt directe handhaving mij een reële doelstelling.’’ Hoewel Vitesse de afgelopen seizoenen ook in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeerde, ligt de lat inmiddels hoger. De Arnhemmers haalden tot nu toe zeven punten. Nando Wormgoor hoopt vanzelfsprekend dat hij binnenkort ook in wedstrijden mag uitkomen. Nu werkt hij zijn wedstrijden af met het tweede team.

Stiekem wordt al gedroomd van zondag 30 oktober, dan staat de eerste Gelderse burentwist op de Vijverberg op de rol. ,,Het is altijd mijn droom geweest om eens met Vito in een team te voetballen, maar tegen elkaar zou natuurlijk ook geweldig zijn’’, dagdroomt Nando hardop. ,,En als hij dan scoort, zal ik natuurlijk voor hem klappen’’, voegt Vito lachend toe.

advertentie
advertentie