Druk weekend voor Zumbrink

21 juli 2011 om 00:00 Achtergrond

Dutch GT4

Ameronger komt uit in twee raceklasses AMERONGEN - Na een raceweekend op het fameuze circuit in de Ardennen, Spa Francorchamps, werd Zumbrink dit weekend alweer aan de start verwacht voor de volgende race van het Dutch GT4 kampioenschap én de Dutch Supercar Challenge. Beide raceklassen waren afgelopen weekend onderdeel op het programma van de Superleague Formula op het vermaarde circuit van Zolder. Het weer bij het Belgische circuit was net zo wisselvallig als in Nederland, maar alle wedstrijden werden toch op droog gereden. door Nathalie Voorn

Vanwege het drukke programma werd de vrije training op vrijdag pas aan het einde van de middag gereden. De training verliep zeer positief voor de Porsche, waardoor het duo Zumbrink/Harkema de vijfde tijd kon rijden, wat een goed gevoel gaf als start voor het weekend. Op zaterdagmorgen werd de kwalificatie vroeg verreden. De auto voelde goed aan, maar Henry werd in zijn snelle ronde helaas belemmert door een andere deelnemer, waardoor hij niet verder kwam dan een teleurstellende tiende tijd.

De tiende starttijd voor de eerste race op zaterdagmiddag, was niet direct de beste uitgangspositie voor de jonge rijder uit Amerongen. Zumbrink houdt echter wel van een uitdaging en gaat gevechten op de baan zeker niet uit de weg. Zijn race wist hij te eindigen als zesde en wist hiermee toch weer wat punten te pakken voor het kampioenschap. Een positief punt was dat de Zumbrink snelle rondetijden kon neerzetten in de Porsche die vergelijkbaar waren met de top vooraan het veld. De tweede race op zondag werd verreden door teamgenoot Harkema.

De derde race werd verreden door Zumbrink samen met teamgenoot Mathijs Harkema. De heren moesten als dertiende van start gaan en Henry nam de start voor zijn rekening, waarna Harkema de race kon afmaken. De start was erg goed en de jonge coureur wist in de eerste ronde op te klimmen naar een zevende plek. De rest van de race was echter moeizaam voor beide heren, waardoor de positie niet verbeterd kon worden.

Zumbrink over zijn Dutch GT4 races in Zolder: ,,Ons probleem zit hem in de achterbanden, deze slijten eigenlijk twee keer zo hard als bij de andere merken. Voor ons team was het nu goed te zien, omdat wij de snelste Porsche waren in het veld. Dit geeft wel aan dat we het maximale eruit halen.”

Dutch Supercar Challenge

Voor de verandering nam Henry Zumbrink dit weekend plaats achter het stuur van de BMW 130i van Peter Claassen en John van der Voort. Tijdens de vrije trainingen nam Henry de laatste paar ronden voor zijn rekening en met succes: Zumbrink zette de tweede tijd neer, met genoegen van het team. Het tijdrijden was nog veel leuker, Henry verraste het team en de concurrentie met de pole positie voor de eerste race.

De eerste race kon Zumbrink dus vanaf de eerste startplaats vertrekken, maar de jonge rijder kwam net even iets te slecht weg en werd voorbij gereden door de Lotus. Dit duurde echter maar drie ronde waarna Zumbrink de Lotus aan het einde van het rechte stuk kon uitremmen om zo zijn koppositie weer veilig te stellen. Na 35 minuten rijden nam John van der Voort het stuur over, maar door wat vertraging tijdens de pitstop kwam deze als tweede weer de baan op. Van der Voort wist nette tijden te rijden, maar de concurrentie was net iets sneller, waardoor de snelle BMW als vierde rondreed. Slechts 10 minuten voor de finish brak echter de aandrijfas af, waardoor het einde race was voor de BMW.

Door het uitvallen in de eerste race, moesten de heren voor de tweede race achteraan van start gaan. Van der Voort nam de start voor zijn rekening, maar dit verliep niet geheel vlekkeloos, waardoor hij met zijn BMW niet verder kwam dan de zeventiende positie. Na 20 minuten besloot van der Voort het stuur aan Zumbrink over te doen en moest Henry zijn opmars naar voren gaan maken. Zumbrink wist door de snelste tijden te rijden naar voren te komen, maar kwam door de achterstand niet verder dan de zesde plaats. Het team was echter zeer content over de uitslag, ondanks de problemen in het weekend.

advertentie
advertentie