Muzikaal talent geen fluitje van een cent

21 juli 2011 om 00:00 Achtergrond

MAARN - ,,Klassieke muziek is niet saai!’’ Robin van Schaik (16) en Rosanne van Bers (13) snappen niets van de vooroordelen, die sommige leeftijdgenoten erop nahouden. De Maarnse tienermeiden luisteren graag naar Radio 538 en SLAM!FM, maar op hun dwarsfluit spelen ze het liefst klassieke muziekstukken. Dat doen ze zó goed, dat ze zijn geselecteerd voor zomeracademie van de Nederlandse Fluitacademie.

Maarnse tieners treden op in Concertgebouw

door Michiel Schaaij

In de Nederlandse Talentenklas volgen Robin en Rosanne deze week workshops met gerenommeerde muziekdocenten, zoals operazangeres Roberta Alexander. Op landgoed Rhederoord in De Steeg bereiden ze drie optredens met jonge, buitenlandse beroepsmuzikanten voor. Ze ontmoeten er bovendien hun grote muziekidool Emily Beynon. De Britse ster is fluitiste van het Koninklijk Concertgebouworkest en speelde onder andere bij het BBC Symphony Orchestra. ,,Emily speelt onwijs goed en haar uitstraling is geweldig’’, zegt Robin. Rosanne vindt het ,,bijna onwerkelijk’’ om les van Beynon te krijgen. ,,Ik zag Emily tijdens een concert in de Doornse Maartenskerk en durfde nauwelijks om een handtekening te vragen’’, zegt ze.

Robin en Rosanne zijn verslaafd aan hun dwarsfluit, het blaasinstrument dat het dichtst bij de menselijke stem ligt. ,,Toen ik voor het eerst een fluit in handen kreeg, wist ik het al: hier wil ik mijn beroep van maken’’, zegt Rosanne. Ze was zeven en stortte zich met onbevangen enthousiasme op de dwarsfluit. Robin speelde haar eerste fluitnoten toen ze negen was. ,,Mijn broer ging trompet spelen en toen wilde ik ook met een muziekinstrument aan de gang’’, herinnert ze zich. Moeders dwarsfluit lag ongebruikt in de kast, dus de keuze was snel gemaakt.

Talrijke fluitlessen en oefenuurtjes brachten een carrière in de muziekwereld steeds dichterbij. Rosanne is niet zuinig met ambities: haar grootste wens is ooit met een dirigeerstokje voor het Concertgebouworkest te staan. Zo ver is het nog niet, maar als afsluiting van de zomeracademie mogen Robin en Rosanne zondagmiddag optreden in de Kleine Zaal van de Amsterdamse muziektempel. ,,Dat heb ik als 13-jarige toch maar mooi bereikt’’, lacht Rosanne trots. Ze deelt haar toekomstplannen met Robin, want beiden willen hun boterham gaan verdienen in de muziek. ,,We willen iets doen waar we plezier in hebben. Een Porsche en een megagroot huis vinden we niet zo belangrijk’’, aldus de Maarnse fluitistes.

advertentie
advertentie