Pittige discussie over verkeersvisie op Amerongen

14 juli 2011 om 00:00 Achtergrond

AMERONGEN - Wethouder Bert Homan heeft op 7 juli in De Ark openhartig discussie gevoerd met inwoners van Amerongen, over de Verkeersvisie op het oude dorp. Platform Amerongen Inspireert had hiertoe al het nodige kritische voorwerk gedaan, en de wethouder kwam hierop concreet terug in de discussie. De gemeente maakte haar standpunten duidelijk over de verkeersproblematiek en gaf de inwoners ruim de gelegenheid hun commentaar en ideeën te uiten. Mede gebaseerd op deze discussie komt in het najaar een meer definitieve versie van de Verkeersvisie Amerongen ter inzage. Er is nog niets beslist.

door Manus van Gent

Nieuwsgierige en ook verontruste Amerongers gingen deze avond stevig in discussie met wethouder Homan over de verkeer- en parkeerproblematiek in het kleine, monumentaal oude dorp. Nu het Kasteel weer is geopend, en samen met Buitenplaats al dagelijks tientallen gemotoriseerde bezoekers trekt, wordt het echt tijd om de doorstroming en het parkeren integraal te bekijken. Zo is dat ook opgenomen in het GVVP 2010 ( Gemeenetelijk Verkeers- en Vervoersplan), speciaal voor Amerongen.

Homan toonde zich een levendige discussieleider. Aan de hand van een presentatie kwamen de hoofdlijnen van de verkeersvisie aan de orde. Zo werd er, onder meer, over het verkeer op de Lekdijk (autoluwer maken) en in het oude dorp gesproken. Ook de parkeermogelijkheden in en om Amerongen (bij de Groende entree) passeerden de revue in de presentatie.

Er werd gevarieerd uit de zaal op deze presentatie gereageerd. Veelgehoorde klacht was dat het vrachtverkeer door het dorp blijft stromen. Voor dit zware verkeer blijken de staten te smal, de bochten te scherp en de trottoirs en aanliggende huizen te kwetsbaar. Daarnaast is de parkeeropvang voor bezoekers van het Kasteel en de Buitenplaats niet adequaat, en leidt zelfs nu al tot chaotische toestanden op de Laan, de Hof en op de nabijgelegen dorpse straten.

De Groene Entree zal dat alleen kunnen opvangen als men die kan vinden en zin heeft een onduidelijk stuk naar het Kasteel te lopen. Een tweede entree aan de westkant lijkt soelaas te bieden, maar ook hier is de fysieke en psychologische afstand waarschijnlijk een probleem. Pendeltransport - busje, golf cart - maken parkeren aldaar voor alle partijen aantrekkelijk, zo werd geopperd.

Iedereen kan nog meepraten en meedenken over de aanpak van verkeer en parkeerbeheer in Amerongen. De hele discussienota is in te zien tot 1 september, in de gemeentewinkel of via de website.

Meer informatie: neem contact op met Sandro Vlug , Postbus 200, 3940AE Doorn, of mail sandro@heuvelrug.nl Tot 1 september worden suggesties meegenomen.

advertentie
advertentie