Conciërge Herman hoort er echt bij

20 januari 2011 om 00:00 Achtergrond

DRIEBERGEN - Net als vorig jaar organiseert D66 Utrechtse Heuvelrug de verkiezing Conciërge van het Jaar. Voor 4 februari kunnen scholen, leerlingen en ouders hun favoriete conciërge voordragen voor deze prijs. Op vrijdag 18 februari wordt de conciërge van 2011 op passende wijze gefeliciteerd en in het zonnetje gezet door Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid voor D66. Herman van den Berg mocht zich het afgelopen jaar ‘Conciërge van het Jaar’ noemen. En daar is hij trots op. Op ‘zijn’ school, basisschool De Dolfijn in Driebergen, vertelt hij met veel enthousiasme over zijn werk als conciërge.

door Paul Nolens

Sinds zes jaar is de 63-jarige inwoner van Zeist conciërge op de Driebergse basisschool aan de Weidestraat. Via de Sociale Dienst heeft hij dit werk gekregen. ,,Ik ben blij dat er dit soort werk is. Het werken via de Sociale Dienst zorgt ervoor dat mensen uit de WW komen. Sinds 1988 kan ik niet meer werken vanwege fysieke ongemakken. Dit werk geeft me het gevoel dat ik er bij hoor, dat vind ik enorm belangrijk.”

Het werk als conciërge vindt Herman schitterend. ,,Het is perfect werk. Je bent lekker bezig en je werkt heerlijk tussen de kinderen. Bovendien is het heel dankbaar werk. Dat merk ik bijvoorbeeld als ik ziek ben, dan krijg ik heel veel kaarten. En ook met Kerst en Oud en Nieuw heb ik van ouders en kinderen allerhande kleinigheidjes gekregen. Heel leuk.’’

Behalve dat Herman het fijn vindt dat hij gewaardeerd wordt, vindt de Zeistenaar het ook heel belangrijk dat er een conciërge op school rondloopt. Een lamp vervangen, de was doen, de wc ontstoppen, de voorraad koffie en thee bijvullen en in vakantietijd een muur verven, Herman rekent het allemaal tot zijn takenpakket. ,,Als er geen conciërge is, moet de school voor al die onderhoudsklusjes een bedrijf inhuren. Dat kost veel geld. Daarnaast haal ik als conciërge heel veel werk weg bij de docenten. Dat is niet bij elke school zo. Eigenlijk zou dat wel moeten”, vertelt de 63-jarige conciërge. Herman schetst hoe zijn werkdag altijd begint. ,,Ik begin voordat de lessen starten. Als ik op school aankom dan maak ik het koffiezetautomaat schoon, zet ik thee en vervolgens doe ik de hekken van het schoolplein open. Daarna neem ik de telefoontjes aan en als de lessen zijn begonnen dan zorg ik dat al het kopieerwerk wordt gedaan. Als ik er niet ben, merken ze dat op school echt. Dat hoor ik dan ook van iedereen, dat is leuk om te horen.”

Sinds kort pendelt Herman op zijn fiets tussen de twee locaties van De Dolfijn. ,,Ik moet nu ook de klusjes doen bij de locatie aan het Jagerspad. Dat komt omdat de conciërge die daar zat, Giuseppe Ciraci, sinds 1 januari is gestopt. De subsidie is stopgezet. Dat vind ik heel erg. Giuseppe deed het werk al 15 jaar. Het was z’n lust en z’n leven. Nu moet hij nog 2 of 3 jaar de WW in en het werk op school blijft liggen.”

,,Op school is altijd wat te doen”, is het motto van Herman. Dat weten de leerlingen van de Driebergse Jenaplanschool ook. ,,Als leerlingen straf krijgen, worden ze vaak naar mij gestuurd. Ik heb altijd wel een klusje voor ze. Daarnaast houd ik altijd in de gaten of de kinderen zich netjes gedragen. Ze weten precies tot hoever ze bij me kunnen gaan. Kinderen mogen natuurlijk best wat uithalen, maar er zijn regels. Als ze zich er niet aan houden, dan zijn ze voor mij”, zegt de conciërge lachend.

Herman is trots op de prijs die hij vorig jaar in ontvangst mocht nemen. ,,Ik wist niet dat ik genomineerd was voor Conciërge van het Jaar. De dag voordat ik de prijs kreeg, begon ik voor het eerst wat te merken op school. Er werd heel geheimzinnig gedaan en ze vroegen halverwege de middag of ik niet eens naar huis moest gaan. De dag dat ik de prijs kreeg, was heel leuk. Iedereen bleek in het complot te zitten. Alles was versierd door de kinderen en er waren spandoeken voor me gemaakt. Ik zal die dag nooit vergeten. Zo’n prijs hoeft van mij helemaal niet, maar het is toch een mooie blijk van waardering."

Conciërge van het jaar

Alle mensen die bij een school betrokkenen zijn: het team, de leerlingen en de ouders, kunnen conciërges opgeven door een e-mail te sturen naar info@d66utrechtseheuvelrug.nl De inschrijving sluit op vrijdag 4 februari 2011.

advertentie
advertentie