‘Sneller reageren op overlast door jongeren’

13 januari 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - De jongerenwerkers van Welnúh moeten sneller worden ingezet bij overlast, vandalisme en kleine criminaliteit. Er is maatwerk nodig, vinden de gemeente, de politie en de welzijnsorganisatie. Met een gezamenlijk experiment hopen ze het aantal overlastmeldingen in de Heuvelrugdorpen terug te brengen.

door Michiel Schaaij

Het proefproject duurt tot de zomer en mag van het college € 10.000 kosten. De extra tijd die jongerenwerkers aan de snelle inzet besteden, gaat niet ten koste van de reguliere uren. Bovendien kunnen ook projecten van politie en gemeente uit het potje worden betaald. Of de jeugd van tegenwoordig slechter is dan vroeger, is nog maar de vraag. ,,Maar soms zetten jongeren zich minder positief neer op straat en is snel optreden nodig’’, vertelt Joep van Dam, die het jongerenwerk namens Welnúh coördineert.

Zijn inzet beperkt zich niet tot de groep onder de 18 jaar, ook overlast door twintigers wordt nadrukkelijk in het experiment meegenomen. Na een telefoontje van de gemeente of de politie, stapt de plaatselijke jongerenwerker op een lastige situatie af. Waar de dienstdoende politieagent kordaat een bekeuring uitschrijft, laat het welzijnswerk het opgeheven vingertje liever achterwege. Juist in die combinatie schuilt de effectiviteit van ambulant jongerenwerk.

De jongerenwerker legt veroorzakers van overlast niet in de watten, maar ,,het opgeheven vingertje blokkeert bij voorbaat elk gesprek. We treden vaak op als bemiddelaar’’, aldus Van Dam. ,,Echt criminele groepen zijn er in de Utrechtse Heuvelrug niet. Mensen zijn bang, maar soms valt het best mee als ze met jongeren in gesprek raken.’’ Welnúh wil meer gaan schipperen met de uren die aan het jongerenwerk in de verschillende kernen zijn toegewezen. Volgens Van Dam is het niet productief, om rondjes te lopen als er in het betreffende dorp niets aan de hand is. ,,Als we alle uren op een hoop gooien, kunnen we sneller inspelen op probleemsituaties’’, zegt hij.

advertentie
advertentie