De konijnen zijn vogelvrij verklaard

6 januari 2011 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG – Wilde konijnen die de kerstdagen hebben overleefd, zijn alsnog vogelvrij verklaard. De gemeente zet namelijk roofvogels en fretten in, om konijnen te doden. De provincie heeft geen bezwaar en verleende een ontheffing van de Flora- en faunawet.

Roofvogels moeten overschot konijnen terugdringen

door Michiel Schaaij

Het grijsbruine diertje voelt zich helemaal thuis in de Utrechtse Heuvelrug en vermenigvuldigt zich graag en snel. Maar die overbevolking heeft ook nadelen. Vooral op sportvelden en begraafplaatsen veroorzaakt het konijn de nodige schade. Ze graven gaten en holen in voetbalvelden en volgens de gemeente is het niet ondenkbaar, dat sporters daarin wegzakken en ledematen breken. Vooral in Amerongen was er al eens sprake van een plaag. De meeste konijnen zaten daar in hun holletjes in het bos, net buiten de veldafscheiding.

De gemeente riep de vaste valkenier uit Barneveld te hulp. Die stelde voor om een fret op de Amerongse konijnen af te sturen. Hij vroeg en kreeg toestemming van Staatsbosbeheer om het marterachtige roofdiertje bij zijn jacht in te zetten. De valkenier is niet alleen een graag geziene gast bij sportvelden, maar is ook populair bij de beheerders van begraafplaatsen. Daar mag wettelijk niet met een geweer worden gejaagd en brengen de havik en woestijnbuizerd uitkomst. Worden er teveel konijnen tussen de graven of op sportvelden gesignaleerd, dan fluit de gemeente de valkenier op. In het broedseizoen komt die zelfs wekelijks met zijn jachtvogels naar de Utrechtse Heuvelrug.

Volgens een woordvoerder in het Doornse cultuurhuis verloopt de jacht altijd in overleg met de gemeente. Valkenier word je overigens niet zomaar, daarvoor moet eerst met succes een valkeniersexamen worden afgelegd. Tijdens een tweejarige stage dienen valkeniers-in-spe zich bovendien te bekwamen in de omgang met jachtvogels en het werken met fretten. Daarbij staan het doden en slachten van prooidieren prominent op het programma. Vervolgens kan de valkeniersakte worden aangevraagd bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Die geeft maximaal één jaar toestemming om met een jachtvogel de natuur in te trekken.

De ontheffing die de provincie aan de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft verstrekt, loopt tot het jaar 2015.

advertentie
advertentie