Dorpen worden opgedeeld in servicegebieden

9 december 2010 om 00:00 Achtergrond

HEUVELRUG - ,,Het is gewoon een dorp dat lekker functioneert”, zei wethouder Elisabeth van Oostrum (D66). Ze doelde op het verschijnsel woonservicegebied, dat in de Utrechtse Heuvelrug wordt geïntroduceerd. Het valt nog niet mee, om het nieuwe fenomeen in begrijpelijke taal uit te leggen. Op een raadsinformatieavond deed Van Oostrum vorige week een poging.

door Michiel Schaaij

,,Er komt geen hek omheen en het is nauwelijks zichtbaar als je er doorheen rijdt. Maar je moet het wel kunnen merken”, aldus de wethouder. Volgens het plan wordt de Utrechtse Heuvelrug onzichtbaar opgedeeld in gebieden, waar wonen wordt gecombineerd met zorg en welzijn.

‘Sociale rijkdom in alle dorpen’ heet de visie, waarin het college een utopisch toekomstbeeld voorschotelt. Over het concept van dit beleidsstuk werd vorige week langdurig gesproken door raadsleden en vertegenwoordigers van instellingen, corporaties en belangenorganisaties. Het college heeft ambities om levensloopbestendige dorpen te ontwikkelen, waarin woningen aanpasbaar en toegankelijk zijn. Alle zorgvoorzieningen bevinden zich naast de deur of om de hoek. Zo kunnen de toekomstige inwoners van de Utrechtse Heuvelrug ,,in elke levensfase kwaliteit van leven ervaren”.

Er komt heel wat voor kijken om dat doel te bereiken. Onder regie van de gemeente dienen organisaties naadloos samen te werken. De vraag van inwoners moet daarbij centraal staan. Informatie over alle aangeboden diensten wordt overzichtelijk samengebracht in service- en informatiepunten.

Van de inwoners zelf wordt ook het één en ander gevraagd. Ze dienen te beschikken over ,,stuurkracht om hun leven te leiden op de wijze die zij willen”. Vrijwilligers en mantelzorgers blijven onmisbaar. Heuvelruggers mogen pas een beroep op professionele hulp doen, als het niet anders meer kan.

Volgens de nota kan ondersteuning nooit volledig in professionele en betaalde vorm gegeven worden. Zonder steun van inwoners maken de plannen daarom weinig kans op succes. Namens het Platform voor Mensen met een Functiebeperking waarschuwde Wilma Hielema voor dat gevaar. ,,Straks zitten we uitsluitend met professionals, die met elkaar hun best doen om vanuit de inwoners te denken”, aldus Hielema. Ook Van Oostrum noemde de betrokkenheid van inwoners een belangrijke factor voor succes. Intussen laat ze de plannen voor de nieuwe woonservicegebieden verder uitwerken en ze hangt daar een prijskaartje van € 334.192,50 aan.

advertentie
advertentie