Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Geen oplossingen voor rolstoelers in het Kasteel

11 november 2010 om 00:00 Achtergrond

AMERONGEN - Nida Zegers uit Amerongen kwam er, tijdens een bezoek van raads- en commissieleden aan Kasteel Amerongen, achter dat de rolstoeltoegankelijkheid van het kasteel sterk te wensen overlaat. Zij kon het bezoek niet voortzetten, omdat er geen aanpassingen zijn voor rolstoelgebruikers. Zegers heeft hierover vragen gesteld aan het college van B&W via de GroenLinks/PvdA fractie.

door Marleen Rikkengaa

Bibi Bär van het Platform voor mensen met een functiebeperking in de Utrechtse Heuvelrug bevestigt dat het kasteel, terrein en bijgebouwen geen aanpassingen hebben voor mensen in een rolstoel. In 2008 zijn in opdracht van de gemeente alle openbare gebouwen onderzocht op toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking. ,,In november van dat jaar is het rapport door de gemeente aangeboden aan het Kasteel met de aanbeveling er iets mee te doen. Ik heb een gesprek gehad met Ide van Wijk, hoofd interne zaken van het kasteel. Hij vertelde dat er in het huis zelf geen aanpassingen komen, omdat dit het monumentale karakter van het kasteel teveel zou aantasten.” Het overleg beschrijft Bär als lastig. ,,Je stuit op een wereld van onbegrip, terwijl juist nu tijdens de verbouwing er alle mogelijkheden zijn om de toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel te verbeteren.” Bär vindt het een betreurenswaardige zaak dat een kasteel wat met zoveel overheidsgeld gerestaureerd wordt straks niet voor iedereen toegankelijk is. ,,In Duitsland zijn zoveel kastelen die wel toegankelijk zijn gemaakt voor rolstoelgebruikers. Je moet het willen.”

Van Wijk beaamt dat er in het kasteel zelf geen aanpassingen voor rolstoelgebruikers komen. ,,Daar is geen mogelijkheid voor. Er is geen plaats voor een lift of een traplift, we hebben het voorgelegd in de plannen die door de architect bekeken zijn en de conclusie was dat deze aanpassingen niet mogelijk zijn, zonder de monumentale waarde van het Huis aan te tasten.”

Mensen in een rolstoel kunnen alleen in het souterrain van het kasteel komen, maar het verdere museum niet bezoeken. Voor de bijgebouwen en het terrein geldt dit echter niet volgens Van Wijk. ,,Het terrein gaat op de schop, de oprijlaan waar nu nog grind ligt wordt verhard. Verder komt het winkeltje, waar ook de toegangskaartjes te koop zijn, op rolstoeltoegankelijke plek.”

De bijgebouwen, die het kasteel verhuurd voor feesten, evenementen en congressen zijn volgens Van Wijk nu al toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Hij benadrukt dat er geen sprake is van onwil. ,,We houden binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk rekening met minder-validen, maar kunnen niet aan alle wensen voldoen.”

Medio 2011 is de complete verbouwing van het huis, de bijgebouwen en het terrein klaar. Vanaf dat moment zijn, op het huis zelf na, het terrein en de gebouwen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Van Wijk vraagt er begrip voor dat het tot die tijd lastig kan zijn. ,,We moeten alles uit subsidies betalen, kunnen het niet nu tijdelijk toegankelijk maken en het binnen een jaar weer veranderen. Daar is geen geld voor.”

De gemeente geeft in een reactie aan dat ze de vragen van de GroenLinks/PvdA fractie uiterlijk 5 december zal beantwoorden. De gemeente wil, voordat ze de vragen beantwoord heeft, niet reageren in de krant.

advertentie
advertentie