Afbeelding
ANP/Marco de Swart

GGD start maandag met HPV-vaccinaties jongvolwassenen

27 januari 2023 om 15:33 Zorg

HEUVELRUG GGD regio Utrecht start net als alle andere GGD’en op maandag 30 januari met het vaccineren van inwoners tussen de 18 en 27 jaar tegen het humaan papillomavirus (HPV). De eerste prik wordt om 9.00 uur ‘s ochtends gezet op locatie Utrecht aan de Overste den Oudenlaan (het voormalig casino).

Alle inwoners uit de doelgroep die nog niet eerder alle benodigde humaan papillomavirus (HPV)-vaccinaties hebben gehaald, krijgen dit jaar de mogelijkheid zich kosteloos te vaccineren tegen HPV en ontvangen een uitnodigingsbrief in januari. In de regio Utrecht zijn er zo’n 107.000 jongvolwassenen uitgenodigd die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003. Zij kunnen op www.hpvafspraak.nl of via 0800-1608 zelf een afspraak plannen bij de GGD op vier locaties in de regio Utrecht: Utrecht, Amersfoort, Veenendaal en Woerden.

Waarom vaccineren tegen HPV?
HPV kan kanker in de mond- en keelholte, bij de penis, anus, vagina, schaamlippen en baarmoederhals veroorzaken. HPV is een zeer besmettelijk en veelvoorkomend virus, waar acht op de tien mensen mee geïnfecteerd raken. Het virus wordt overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. Omdat HPV zo veel voorkomt kan het zo zijn dat de persoon met wie je samen bent het virus bij zich draagt zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op, maar soms blijft het langer in de cellen aanwezig en kan na jaren (een voorstadium van) kanker ontstaan. Er zijn meer dan honderd typen HPV, waaronder een aantal varianten met een hoog risico op kanker. De HPV-typen 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk, samen veroorzaken ze zo’n zeventig procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker en het grootste gedeelte van de andere HPV-kankers. Het vaccin dat in het Rijksvaccinatieprogramma en in deze inhaalcampagne wordt aangeboden, beschermt tegen deze twee typen. Vaccinatie draagt ook bij aan de bescherming van de gehele bevolking via groepsimmuniteit doordat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1100 vrouwen en circa 400 mannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie