Afbeelding
Diakonessenhuis

Diakonessenhuis start pilot: dezelfde dag naar huis na operatie heup- of knieprothese

Zorg

DOORN Het Diakonessenhuis start vanaf 1 maart een pilot waarin zestig patiënten na een operatie voor een heup- of knieprothese al op dezelfde dag naar huis gaan. Het ziekenhuis gaat patiënten thuis monitoren met een draagbare sensor in combinatie met een app voor communicatie. Het ziekenhuis is het eerste in Nederland dat deze technologie gebruikt voor thuismonitoring na een operatie voor een heup- of knieprotheses. 

De pilot duurt acht maanden. Als die succesvol is, breidt het ziekenhuis het project verder uit zodat meer patiënten eerder naar huis kunnen. Per jaar krijgen zo’n 900 patiënten een heup- of knieprothese in het Diakonessenhuis. 

THUIS HERSTELLEN Nu verblijven patiënten na een operatie voor een heup- of knieprothese gemiddeld drie dagen in het ziekenhuis. Een klein deel van de patiënten kan al dezelfde dag naar huis. Met de nieuwe technologie kan een veel grotere groep direct naar huis. De verwachting is dat het aantal ligdagen in drie tot vijf jaar kan halveren. 

,,Veel patiënten willen na een operatie liever thuis herstellen”, zegt orthopedisch chirurg Bram Hentelaar. ,,Met deze draagbare sensoren en een app voor communicatie met de patiënt kan dat. Het is veilig, omdat we in ons ziekenhuis nog steeds meekijken met het herstel. Zo kunnen we patiënten thuis goede en veilige zorg bieden en hoeven patiënten alleen naar het ziekenhuis als het echt moet.”

SPECIAAL TEAM Een speciaal ‘responseteam’ van het Diakonessenhuis monitort de ademhalingsfrequentie en hartslag van patiënten op afstand. Hiervoor maakt het ziekenhuis gebruik van een draagbare sensor die op de onderste rib van de patiënt wordt geplakt. Het responsteam krijgt de informatie beveiligd, automatisch en rechtsreeks door, aldus het ziekenhuis. Daarnaast gebruiken de patiënten een app voor communicatie met de zorgverleners.

Het responseteam staat in direct contact met de patiënt, houdt de metingen in de gaten en onderneemt actie bij afwijkende waarden. Ze helpen dan op afstand of, als het niet anders kan, in het ziekenhuis. Ook kunnen de zorgmedewerkers via de app informatie delen, bijvoorbeeld over voeding of oefeningen ter voorbereiding op de operatie zodat het herstel van de patiënt sneller verloopt.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 21 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00