Vrijwilligers van NPV kunnen mantelzorgers ondersteunen.
Vrijwilligers van NPV kunnen mantelzorgers ondersteunen. Ellen Teunissen

Ook in coronatijd hulp aan huis mogelijk

30 maart 2021 om 09:11 Zorg

HEUVELRUG Wie ziek bent en misschien niet lang meer te leven heeft, wil het liefst in de eigen vertrouwde omgeving blijven en daar verzorgd worden. Want er gaat niets boven de liefdevolle verzorging, aandacht en nabijheid van familie en mantelzorgers. Maar deze zorg is vaak heel intensief. Wat is het dan een verademing om terug te kunnen vallen op deskundige vrijwilligers van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) die ondersteunen.

Een voorbeeld: Meneer en mevrouw Kuiper (gefingeerde naam, red.) waren al meer dan 60 jaar getrouwd. Hun kinderen waren uitgezwermd en uiteindelijk allemaal goed terechtgekomen. Van de kleinkinderen die er na verloop van tijd kwamen konden ze erg genieten. En het ging prima, zo in hun eigen huisje, met de tuin, regelmatig aanloop en af en toe een uitje …. Ze voelden zich bevoorrecht met zo’n lang en gelukkig leven samen.

Dus toen meneer Kuiper begon te kwakkelen met zijn gezondheid wilden ze niet klagen. De ouderdom komt immers met gebreken. Mevrouw Kuiper hielp haar man zoveel zij kon, dat vond ze niet meer dan logisch. Aanvankelijk was dat ook geen probleem. Ook toen zijn toestand na verloop van tijd achteruitging bleef ze hem terzijde staan, al vond ze het wel zwaar worden. Maar als de kinderen ernaar vroegen, zei ze nog steeds dat het best wel ging. Je bent niet voor niets al meer dan 60 jaar bij elkaar. En je vraagt je dochter toch niet om haar vader naar de WC te helpen?

Gelukkig kwam er thuiszorg: hulp op maat, zodat mensen zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen blijven. Voor meneer Kuiper werd de ‘maat’ vastgesteld op 2 x 15 minuten per dag. Natuurlijk waren ze daar blij mee. Maar voor een praatje met mevrouw Kuiper had de zuster eigenlijk nooit tijd, laat staan dat mevrouw Kuiper er even tussenuit kon. Daar kon ze soms zo’n behoefte aan hebben. Even een eindje fietsen, even het dorp in voor een boodschap, bij een kennis op de koffie … gewoon een beetje afleiding. Al durfde ze dat niet hardop te zeggen, want dan leek het of ze haar man in de steek liet.

Toen meneer Kuiper steeds slechter werd, en de dokter voorzichtig liet doorschemeren dat het over niet al te lange tijd wel eens afgelopen kon zijn, hield ze zich eerst nog groot. Met de kinderen wilde ze het er liever niet over hebben. Maar toen een vriendin aan de telefoon vroeg hoe het nu met háár ging, kreeg ze het te kwaad. Ze barstte in snikken uit. Was dit stress? Had ze teveel hooi op haar vork gekregen? Ach, wat een onzin, ze was toch niet ziek of zo? Haar man, die had het pas moeilijk.

De wijkzuster had ook wel iets aan haar gezien. Zij raadde aan hulp in te roepen van vrijwilligers van NPV. Zij kwamen drie maanden lang bij de ernstig zieke meneer Kuiper thuis. Eerst was hij wat afwachtend, er komt immers een vreemde over de vloer. Maar al gauw had hij er vrede mee. En het gaf zijn vrouw de gelegenheid om even ergens anders heen te gaan, wat ze hard nodig had.

NPV-Zeist biedt al meer dan 30 jaar ondersteuning aan mensen in de laatste levensfase en aan hun naasten. Dat kan thuis zijn, in Zeist, Driebergen, Doorn, of Maarn/Maarsbergen maar ook in een verpleeg- of verzorgingshuis of in Hospice Koriander van de Wijngaard. Wie behoefte heeft aan ondersteuning, of meer wil weten, kan contact opnemen met NPV. Dit geldt ook voor wie zelf wel vrijwilliger wil worden.

Neem voor meer informatie contact op met een van de coördinatoren van NPV: Anja Oosterhoff, tel: 06-10515337, of Janine Jonker, tel: 06-53532418, of mail naar info@npvzeist.nl Zie ook www.npvzeist.nl 

advertentie
advertentie