Afbeelding
Stichting Zorggroep Noordwest-Veluwe.

'Boeggolf' aan zorgaanvragen verwacht

1 mei 2020 om 16:38 Zorg

HEUVELRUG Als de coronacrisis achter de rug is, wordt de gemeente mogelijk geconfronteerd met ,,een boeggolf in de vraag naar zorg en ondersteuning”. Die verwachting wordt uitgesproken in een informatiebrief van het college aan de Heuvelrugpolitiek. De gemeente heeft van verschillende zorgpartners al signalen in die richting gekregen.

Michiel Schaaij

ONDER DRUK Een vloedgolf aan nieuwe aanvragen voor zorgvoorzieningen komt ongelegen. Volgens de brief staat het sociale domein door de coronacrisis al extra onder druk. Groepsgerichte ondersteuning en collectieve voorzieningen zijn gestopt of worden op een andere manier ingevuld. Ook individuele ondersteuning aan huis staat onder druk, zo schrijft het college.

MANTELZORGERS Door het wegvallen of verminderen van ondersteuning, wordt er steeds meer gevraagd van mantelzorgers. Bovendien zijn veel preventieve activiteiten door de coronacrisis stil komen te liggen. Dat kan ervoor zorgen dat op langere termijn de vraag naar hulp en ondersteuning stijgt, zo wordt in de brief aan de gemeenteraad geconcludeerd.

POSITIEF Toch ziet zorgwethouder Hans Waaldijk (Open) ook een positief effect van de coronacrisis. Er ontstaan creatieve manieren van zorgverlening en ondersteuning. ,,Maatschappelijke initiatieven zorgen voor verbondenheid en informele zorg wordt sterker”, constateert hij. Wat dat betekent voor de sociale infrastructuur in de Heuvelrugdorpen, is nu nog niet te voorzien.

DORPSGESPREKKEN Bijna tegelijk met de brief over de gevolgen van de coronacrisis op het sociale domein, kondigt het college een serie dorpsgesprekken aan over de mogelijke inzet van inwoners. Omdat het voor de gemeente steeds moeilijker is om financieel het hoofd boven water te houden, loopt de instandhouding van dorpsvoorzieningen gevaar. 

INZET ,,Nog sterker dan voorheen is de inzet van alle inwoners nodig”, aldus Waaldijk. Volgens de wethouder is de meeste winst te behalen op het niveau van collectieve voorzieningen en het gewone leven. Tijdens de dorpsgesprekken in de tweede helft van dit jaar, wil Waaldijk een beroep doen op de samenleving. Inwoners, verenigingen en organisaties krijgen de vraag voorgelegd: 'Hoe kunnen jullie ons helpen?'

advertentie
advertentie