Begrafenis op Natuurbegraafplaats Heidepol.
Begrafenis op Natuurbegraafplaats Heidepol. Eigen foto
Advertorial

‘Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven’

Zakelijk

HEUVELRUG Steeds meer mensen kiezen voor een laatste rustplaats in de natuur. Ook in gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn plannen het aantal natuurgraven uit te breiden. Alfine Uitvaarten verzorgt alle soorten uitvaarten en heeft veel ervaring met begrafenissen op natuurbegraafplaatsen.

Moniek van Mens en Marion Kroezen van Alfine merken hierover op: ,,Nabestaanden gedenken op een plek in de natuur wordt als waardevol en troostend ervaren. Zowel tijdens de begrafenis en afscheidsbijeenkomst als in de periode erna. Natuurbegraven komt tegemoet aan een wezenlijke behoefte en het is goed dat de mogelijkheden van cremeren en ‘gewoon’ begraven hiermee zijn verruimd.”

Op een natuurbegraafplaats wordt de rust van de natuur ervaren. Veelal gelegen in natuurgebieden worden de graven alleen gemarkeerd door bijvoorbeeld een boomschijf met de naam van de overledene. Vaak heb je niet eens door dat je op een begraafplaats loopt. Flora en fauna regeren. Gedenktekens en grafstenen zijn niet toegestaan. Na verloop van tijd is het graf alleen nog terug te vinden met gps. Een natuurgraf reserveer je voor onbepaalde tijd of soms voor 99 jaar.

NATUURLIJK BEGRAVEN Er is, nadat inwoners uit Leersum hiervoor belangstelling aangaven, voor de Algemene Begraafplaats Leersum een gedeelte ‘natuurlijk begraven’ ontworpen. Wellicht wordt deze mogelijkheid binnenkort gerealiseerd. Net weer iets anders dan begraven middenin de natuur. Maar ook vanuit de gedachte dat natuurbeleving leidend is.

CIRKEL Veelgehoord argument is dat een natuurbegraafplaats een bijzondere plek is om te gedenken. Nabestaanden hoeven zich niet bezig te houden met onderhoud, grafrechten en grafbedekking. Er is eeuwige of zeer langdurige grafrust. Velen ervaren het als een cirkel van leven en dood waarin mens en natuur altijd verbonden zijn. Ook wordt het als duurzaam gezien.

Tegenargumenten zijn dat je hoe dan ook de natuur verstoort en stoffen in de grond brengt die er niet thuis horen. Is het in orde om ‘voor eeuwig’ begraven te worden in onze schaarse natuur?

MOGELIJKHEDEN Op de Algemene Begraafplaats Doorn is een gedeelte gereserveerd voor natuurbegraven en dat gaat mogelijk ook gelden voor de Algemene Begraafplaats Leersum. Natuurbegraafplaatsen in de omgeving zijn onder meer te vinden in Bilthoven (Natuurbegraafplaats Den en Rust) en Arnhem (natuurbegraafplaatsen Heidepol en Koningsakker). En er zijn natuurbegraafplaatsen in ontwikkeling.

Afhankelijk van de begraafplaats kost een natuurgraf tussen 4.800 en 10.000 euro. Deze kosten zijn eenmalig.

Alfine Uitvaarten, Moniek van Mens en Marion Kroezen, Diederichslaan 1, 3971 PA Driebergen. Internet: www.alfineuitvaarten.nl . Email: info@alfineuitvaarten.nl. tel. 06 53270938. Melden van overlijden: 06 83449386 (24/7)

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Begroting: afvalstoffenheffing kan volgend jaar omlaag 52 minuten geleden
Afbeelding
Fatale brand bij Bakkerij van der Woerd in Doorn: ‘Ons levenswerk is verwoest’ video 3 uur geleden
Afbeelding
Zeer grote brand bij Echte Bakker Van der Woerd in Doorn 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Stichts Mannenkoor zoekt zangers 8 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Overstap naar biologisch en einde pacht in één week 25 sep, 07:28
Afbeelding
Schoorsteenbrand aan de Broekweg 24 sep, 16:52
Afbeelding
Johan Kraan nieuwe voorzitter KCD 24 sep, 13:09