Afbeelding
Lokaal-O

Negatief verhuissaldo in Utrecht tijdens de coronamaanden

Wonen

HEUVELRUG Meer Nederlanders pakten in het afgelopen jaar de verhuisdozen in. Sinds de coronamaatregelen in april van kracht werden verhuisden meer dan 1,1 miljoen mensen binnen Nederland. Dat is zo’n zes procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS. 

Volgens het statistiekbureau valt op dat in de afgelopen jaren steeds meer mensen uit de Randstad (en de hele provincie Utrecht) verhuizen dan ernaartoe. Ook vorig jaar was dat het geval. Het CBS onderzocht hoeveel mensen er tussen de verschillende regio’s verhuisden sinds de lockdownmaatregelen van kracht werden, dus van april tot en met december. In de provincie Utrecht kwamen van april tot en met december vorig jaar 24.051 mensen vanuit andere delen van het land in Utrecht wonen. Er vertrokken 25.075 mensen naar elders in Nederland. Dat komt neer op een saldo van -1.024 inwoners.

Het oosten en het noorden zijn vooral in trek als verhuisbestemming. Ook sommigen delen van de Randstad blijven in trek als verhuisbestemming. Het gaat dan vaak meer landelijke gebieden als de Gooi en Vechtstreek, Oost-Zuid-Holland (o.a Gouda en Alphen aan den Rijn) en de omgeving van Alkmaar.

BEHOEFTE AAN RUIMTE Volgens het CBS wordt ‘algemeen verondersteld’ dat maatregelen tegen het coronavirus bij mensen heeft geleid tot ‘meer behoefte aan ruimte in en om de woning’. Ook wordt er verwacht dat na de pandemie er meer thuisgewerkt zal worden, waardoor mensen verder van hun werk kunnen wonen. 

Overigens raken grote steden volgens het CBS al jaren per saldo meer inwoners kwijt door verhuizingen dan dat er bij komen. Grote steden groeien voornamelijk door immigratie, dus door verhuizingen vanuit het buitenland. Migratie is niet in deze cijfers meegenomen. Ook worden er in grote steden meer baby’s geboren dan er mensen overlijden.


advertentie
advertentie
Afbeelding
Nazomerconcerten in park van Huis Doorn 10 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 aug, 08:38
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 14 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30