Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Archief BDUmedia

Handhavingsbeleid voor vervallen panden en terreinen

19 augustus 2020 om 14:13 Wonen

HEUVELRUG Het college van de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft op 18 augustus het Handhavingsbeleid vervallen en verpauperde panden en terreinen vastgesteld. In het handhavingsbeleid staat beschreven hoe het college verpauperde en vervallen panden en terreinen aanpakt om zo de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid in de gemeente te verbeteren. 

Binnen de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn verschillende panden aan te wijzen die in meer of mindere mate gebreken vertonen. Behalve (monumentale) panden zijn er ook (open) erven en (onbebouwde) terreinen waarbij sprake is van een verwaarloosde situatie. Vervallen en verpauperde panden en terreinen vormen een aantasting van de ruimtelijke kwaliteit en de fysieke leefomgeving. Bij de aanpak van de vervallen panden en terreinen, worden eerst die gevallen aangepakt die bekend zijn bij de gemeente en de gevallen die de inwoners van de dorpen zelf als problematisch ervaren.

Eerst bekijkt een gemeentelijke (bouw-)toezichthouder de bouwkundige staat. Daarna gaat de gemeente in gesprek met de eigenaar van een verpauperd/vervallen pand om in goed overleg tot een verbetering van het vervallen/verpauperde pand te komen. In de gevallen waarin dit niet leidt tot het gewenste resultaat, wordt met behulp van wet- en regelgeving en op basis van het vastgestelde handhavingsbeleid overgegaan tot handhaving. 

Burgemeester Frits Naafs: ,,De verpauperde panden zijn veel van onze inwoners en ook het gemeentebestuur al jaren een doorn in het oog. Ik ga er vanuit dat we met de vaststelling van dit beleid de eigenaren kunnen bewegen in actie te komen om er zo voor te zorgen dat er op termijn geen verpauperde locaties meer zijn.”

Het Handhavingsbeleid vervallen en verpauperde panden en terreinen is te raadplegen via de gemeentelijke website. 

advertentie
advertentie