Thea Rodenburg heeft zaterdag de borden 'opheffingsuitverkoop' opgehangen.
Thea Rodenburg heeft zaterdag de borden 'opheffingsuitverkoop' opgehangen. Edith Hazelzet

ZigZag Leersum sluit de deuren

7 februari 2020 om 06:24 Winkels

LEERSUM Naaicafé ZigZag in het Leersumse winkelcentrum sluit voor de zomer de deuren. Eigenaar Thea Rodenburg gaat met pensioen. Opvolging is tot spijt van de vaste klantenkring nog niet gevonden.

Edith Hazelzet

Afgelopen zaterdag hing Thea Rodenburg de borden 'Opheffingsuitverkoop' op in de etalage van haar populaire Naaicafé. De afgelopen jaren waren voor haar hard werken, maar tegelijkertijd brachten ze veel voldoening. Op 57-jarige leeftijd besloot Rodenburg nog voor het ondernemerschap te gaan. In 2013 startte ze bescheiden in de voormalige Wereldwinkel aan de Rijksstraatweg maar ze verhuisde met het Naaicafé na een jaar al naar het winkelcentrum, waar ze in haar mooie winkel klanten en cursisten trok uit de wijde omtrek.

DUBBEL GEVOEL Het naderend afscheid geeft Thea Rodenburg een dubbel gevoel: ,,Ik heb echt mijn ziel en zaligheid kunnen leggen in ZigZag. Ik heb genoten van de contacten met mijn klanten, cursisten en ook de zakelijke kant bleek goed bij me te passen. De contacten met vertegenwoordigers, het organiseren van workshops, het inkopen op beurzen - ik kon er al mijn creativiteit in kwijt."

Het besluit om te stoppen nam zij dan ook rationeel. ,,Ik had nog jaren door kunnen gaan, ZigZag is qua werk het leukste wat ik ooit heb gedaan. Maar tegelijkertijd heb ik de afgelopen jaren de een na de ander in onze familie-en vriendenkring ziek zien worden en weg zien vallen, soms op relatief jonge leeftijd. Hierdoor besef ik heel goed dat er meer is dan werk - hoe leuk dat ook is. Ik kies er daarom bewust voor om tegen de zomer met pensioen te gaan."

GEMIS De klantenkring reageerde afgelopen week geschrokken op de aanstaande sluiting. ,,Ik heb het verteld aan de cursisten van de naailessen en de deelnemers van de vaste haak- en breigroepen. Ze gaven aan Zigzag echt te zullen gaan missen. Er vloeide zelfs een enkele traan. Voor veel mensen vervulde ZigZag de afgelopen jaren ook een sociale functie. Dat had ik bij de start voor ogen, en de warme reacties op mijn besluit om te stoppen, bevestigen dat dit gelukt is," aldus Thea Rodenburg.

Terugkijkend is zij blij dat zij zeven jaar geleden de stap heeft gewaagd: ,,ZigZag staat voor een mooie periode in mijn leven. Het was hard werken maar ik kon er echt mijn ei in kwijt. Ik ben trots op wat ik hier heb bereikt." Thea Rodenburg verheugt zich op de vrijheid die het pensioen met zich meebrengt: ,,Mijn man Sjaak gaat een paar maanden later ook met pensioen. We gaan niet veel veranderen want we leven altijd al in het nu, maar je bent wel veel vrijer. Je bent baas over je eigen agenda." Daarin wil ze vooral tijd vrijmaken voor familie en vrienden: ,,Ik kijk daar echt naar uit."

OPVOLGING Echtgenoot Sjaak Rodenburg is zeer betrokken bij de winkel. Behalve praktische hand- en spandiensten nam hij een deel van de administratie van ZigZag voor zijn rekening. De afgelopen maanden is in stilte gezocht naar een eventuele opvolger. ,,Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. We hebben met diverse personen gesproken maar de veelzijdigheid van Thea gaf de zaak bestaansrecht. Door haar creatieve achtergrond is Thea in staat om zelf cursussen, workshops en kinderfeestjes te geven. Daarnaast kun je bij ZigZag terecht voor kledingreparatie en met kapotte naaimachines. Die mix heb je nodig om zo'n zaak goed te laten lopen."

Thea Rodenburg hoopt nog op opvolging: ,,Ik zou het heel leuk vinden als iemand anders voortzet wat ik hier de afgelopen jaren heb opgebouwd. Deze mooie onderneming is niet alleen voor mij, maar voor vele anderen van betekenis geweest."

Met ingang van afgelopen dinsdag is er 25% korting op het hele assortiment van Naaicafé ZigZag.

advertentie
advertentie