Een kaartje met de gemeenten die te maken kunnen krijgen met de vliegroute.
Een kaartje met de gemeenten die te maken kunnen krijgen met de vliegroute. Burgerinitiatief 'Stop, een vierde aanvliegroute?'

Provinciale Staten tégen vliegroute boven Utrecht

1 juni 2023 om 16:30 Verkeer en vervoer

UTRECHT Als het aan Provinciale Staten van Utrecht ligt, komt er geen nieuwe vliegroute boven de provincie Utrecht. Na de zomer neemt de regering een besluit over de zogenaamde ‘vierde route’ of ‘vierde fix’. Als die doorgaat, zou de overlast in de provincie toenemen.

GroenLinks diende samen met BBB, PvdA, SGP, SP, PvdD, D66 en 50PLUS een motie in waarin Provinciale Staten zich uitspreekt tegen deze vliegroute en waarin gevraagd wordt deze boodschap stevig en volhardend over te brengen bij het Rijk. De motie werd met brede steun aangenomen.

De oplossing zit niet in meer vliegroutes

‘MEER TREINEN’

Statenlid David Oude Wesselink: ,,Voor GroenLinks is het duidelijk, de oplossing zit niet in meer vliegroutes, maar in meer treinen en minder vliegen. Alleen daarmee doen we wat nodig is voor het klimaat en het terugdringen van de overlast en gezondheidsschade. Dit kan als we Schiphol niet langer gebruiken als ‘overstaphub’ en fors inzetten op beter internationaal treinvervoer. Het is tijd voor een koerswijziging bij het Rijk!”

HERINRICHTING LUCHTRUIM

De vierde aanvliegroute is onderdeel van de herinrichting van het luchtruim. Deze wordt naar verwachting gepubliceerd in 2025 of 2026. Een vierde aanvliegroute zou betekenen dat er elke 7 tot 8 minuten een laagvliegend vliegtuig over onze provincie komt, inclusief de daarmee gepaard gaande overlast. De exacte aanvliegroute wordt door het Rijk zo lang mogelijk geheimgehouden om de weerstand zo klein mogelijk te houden, aldus Provinciale Staten.

PETITIE

Steeds meer inwoners en Utrechtse gemeenten maken zich zorgen over deze nieuwe route. Zo werden er verschillende moties aangenomen in Utrechtse gemeenten en startte de inwonersgroep ‘Stop de 4de aanvliegroute!’ een petitie. GroenLinks sloot zich daar eerder al bij aan, maar een uitspraak van Provinciale Staten tegen deze 4de route ontbrak tot nu toe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie