Afbeelding
ANP/Lex van Lieshout

Veel meer bestuurders betrapt op rijden onder invloed

Verkeer en vervoer

HEUVELRUG In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er al meer mensen door de politie betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021. Tot en met oktober schreef de politie ruim 36.000 processen-verbaal uit. In heel 2021 waren dit er 31.600. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van recent bijgewerkte politiecijfers.

Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. Toen werden in heel het jaar namelijk 32.000 mensen betrapt. De processen-verbaal die de politie heeft uitgeschreven voor rijden onder invloed, gaan niet alleen over rijden onder invloed van alcohol. Ook mensen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zitten zijn meegeteld, of bestuurders die een alcoholtest weigerden.

Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug is die toename te zien. Zo werden in de eerste tien maanden van 2021 73 bestuurders beboet voor het rijden onder invloed, dit jaar lag dat aantal op 127. Dat is een toename van 74 procent. Daarmee is het Heuvelrugse cijfer een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 14 procent stijging. Dat het ook nog (veel) erger kan bewijst het cijfer van de gemeente Gennep, in deze Limburgse gemeente is het aantal gevallen verachtvoudigd vergeleken met 2021.


In bovenstaande kaart zie je de ontwikkeling (in %) van het aantal processen-verbaal voor rijden onder invloed op de weg. Hier verstaat de politie onder: rijden onder invloed van drugs/medicijnen, rijden onder invloed van alcohol, weigeren ademanalyse, weigeren bloedproef en het weigeren van vervangend (urine)onderzoek. De data gaat over de eerste 10 maanden van 2021 en de eerste 10 maanden van 2022.

Volgens alcoholinstituut STAP is het lastig om een exacte oorzaak van de stijging te achterhalen, maar volgens een woordvoerder kan het een ‘aftercovideffect’ zijn. ,,Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat mensen die tijd willen inhalen. We zien bijvoorbeeld ook dat het alcoholgebruik onder jongeren absoluut niet is afgenomen”, zegt een woordvoerder. Volgens CBS-cijfers was in 2021 bijna een derde van de verdachten voor rijden onder invloed jonger dan 25 jaar. 

Volgens STAP zou het ook kunnen dat de politie meer is gaan handhaven. De politie is naar eigen zeggen juist niet meer aan het controleren op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren”, aldus een politiewoordvoerder. Wel wordt het loslaten van de coronamaatregelen genoemd. ,,Het openbare en sociale leven kwam weer langzaam op gang en daardoor nam de verkeersintensiteit in vergelijking tot 2021 en 2020 flink toe.” 

De politie denkt dat tijdens de zomervakantie mensen vaker in eigen land verbleven en meer met de auto de weg op gingen door problemen met het openbaar vervoer. Dit zou mogelijk bij kunnen dragen aan de toename van het aantal beschonken automobilisten.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Inloop Sociaal Dorpsteam in Leersum is terug: 'Ik ben één en al oor'
Afbeelding
Politie rukt groots uit voor woningoverval in Maarsbergen
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Inloop Sociaal Dorpsteam in Leersum is terug: 'Ik ben één en al oor' 3 uur geleden
Afbeelding
Politie rukt groots uit voor woningoverval in Maarsbergen 3 uur geleden
Afbeelding
Streekvervoer gaat vanaf 6 februari vijf dagen staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Opkomst van deelauto niet meer te stuiten, maar Utrechtse Heuvelrug blijft achter 30 jan, 06:57
PREMIUM
Afbeelding
144 jaar geschiedenis in een notendop: van eerste gereformeerde kerk in Doorn tot duurzaam woonhuis 29 jan, 08:09
Afbeelding
Bestuurder rijdt tegen boom in Woudenberg 28 jan, 15:55
PREMIUM
Afbeelding
'De parel van Driebergen gaat weer glimmen' 28 jan, 12:39