Gedenkplek voor overleden Luuk.
Gedenkplek voor overleden Luuk. Martin Brink

Broer waarschuwt bij gedenkplek in Overberg: ‘Zorg alsjeblieft dat er geen ongelukken gebeuren’

19 februari 2024 om 14:42 Verkeer en vervoer Tips van de redactie

OVERBERG/VEENENDAAL De Dwarsweg in Overberg is een belangrijke verbindingsweg tussen het dichtbevolkte Veenendaal, waarvan automobilisten vanaf de smalle Slaperdijk hun weg vinden, en de populaire bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het is tevens een sluiproute naar het dorpse Amerongen of Leersum. Het is een populaire weg naar het hoogste punt van de Heuvelrug. Er rijdt veel verkeer dat soms ook te hard rijdt. Met alle gevolgen van dien. Afgelopen dinsdag vond er een dodelijk ongeval plaats.

door Martin Brink

Buurtbewoners houden steeds hun hart vast. Er wordt volgens hen gejakkerd op de weg, ondanks dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug jaren geleden al voor verkeersremmende maatregelen zorgde en vorig jaar zelfs een deel van de weg renoveerde. Er werd nieuw asfalt gelegd, maar de wegranden blijven nog steeds gevaarlijk. Het is een weg waar bekenden bijna blindelings, zo lijkt het, overheen sjezen en waar argeloze toeristen naast elkaar fietsen of wandelen. Dat dit niet altijd zonder gevaar is, bleek wel een paar jaar geleden toen nietsvermoedende wandelaars werden aangereden en dit niet overleefden.

DODELIJK ONGEVAL

Op de late dinsdagavond 13 februari vond er opnieuw een dodelijk ongeval plaats. De 21-jarige Luuk uit Amerongen was op weg naar zijn werk, de McDonalds bij de snelweg in Veenendaal. Vlak voor de bocht halverwege de Dwarsweg kwam hij met zijn auto tot stilstand tegen een boom. Ambulance, politie en brandweer waren snel ter plaatse. Hulp kwam te laat. De ‘Mac’ ging direct dicht toen men daar het vreselijke nieuws vernam. Daags erna werd een gedenkplek ingericht. De boom, bij de uitrit van nummer 65, werd een bermmonument doordat er vele knuffels, bloemen, grafkaarsen en lege blikjes Red Bull werden neergelegd. Een kleine week later is dat aantal fors uitgebreid.

WAARSCHUWING

Juist vanwege die drukte, zo vlak voor de bocht, doet broer Bas een dringende waarschuwing. Opdat er niet nóg iets vreselijks kan gebeuren. De gedenkplek leidde namelijk tot gevaarlijke situaties. Jongeren stonden soms midden op de weg en auto’s werden her en der geparkeerd. Op een geplastificeerde brief, aan twee kanten van de boom bevestigd, waarschuwt broer Bas: ‘Wat mooi dat je Luuk komt eren! Voor de veiligheid en de rust van de buren, graag rekening houden met het volgende: geen harde muziek, niet hard gas geven bij het weggaan, niet hard wegrijden, niet toeteren. Zorg alsjeblieft ook dat de auto’s op een veilige plek geparkeerd worden zodat er geen ongelukken gebeuren.’


Brief op de boom namens broer Bas - Martin Brink

advertentie
advertentie