nieuw bestuur
nieuw bestuur geopark

twee initiatieven voor geoparken gaan samen

Verenigingen Deel je nieuws

Burgerinitiatieven bundelen krachten voor Geopark

Vanaf 1 januari 2020 werken Stichting Geopark Heuvelrug i.o. en Stichting ter realisatie van Geopark Gooi en Vecht samen verder vanuit Stichting Geopark Heuvelrug – Gooi en Vecht. Een Geopark is een landschap met unieke aardkundige, ecologische en cultuurhistorische waarden. Het doel van de oprichting van het Geopark is om de waarden van het gebied onder de aandacht te brengen en het gebied beter op de kaart te zetten.

Geopark Heuvelrug – Gooi en Vecht

Het beoogde UNESCO Geopark bestrijkt globaal de Heuvelrug, het Gooi en de waterrijke gebieden aan weerszijden: de Vechtstreek, de Kromme Rijnstreek en het Eemland. Onlangs heeft een Wetenschappelijke Commissie geadviseerd over de omvang en grenzen van het beoogde Geopark, een gebied dat qua waterhuishouding als één geheel gezien kan worden.

Het nieuwe bestuur van de stichting heeft zes leden:

Saskia van Dockum
Walter Kooy (secretaris)
Karin Kos
Marc Hofstra (voorzitter)
Irmgard van Koningsbruggen
Rik Snoek (penningmeester)

De kwalificatie Geopark kan aan een gebied worden toegekend als het bijzonder genoeg is voor wat betreft ontstaan, ondergrond èn natuur, ecologie èn cultuurhistorie; eigenlijk alle aspecten die het landschap bepalen. De betekenis van het water en van de mens als geologische factor in het landschap maken het verhaal van dit bijzondere gebied compleet.

De voormalige stichtingen willen met deze samenvoeging de krachten bundelen en zo effectief mogelijk verder werken aan het doel: het hele verhaal van het gebied boven tafel brengen en kwalificatie als Geopark. Zij volgen hiermee tevens de adviezen van het Nationaal Forum Unesco Global Geoparks (NFUGG) en beide betrokken provincies: provincie Noord Holland en provincie Utrecht.

Het bestuur van de stichting is ervan overtuigd dat het gebied deze kwalificatie verdient en daarmee beter op de kaart komt. Het is tevens een welkome stimulans voor duurzame ontwikkeling van het gebied, waarbij de unieke kenmerken van zijn wordingsgeschiedenis als uitgangspunt genomen worden.

Meer informatie: www.geopark-heuvelrug.nl en www.geoparkgooienvecht.eu/

advertentie
advertentie
Afbeelding
Droogte geselt museumpark Huis Doorn 54 minuten geleden
Afbeelding
Cultuur snuiven tijdens Kastelentocht van De Stichtse Aanspanning 5 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (1): ‘Buitenplaatsen zijn vaak zelfvoorzienend’ 7 aug, 07:30
Afbeelding
Maarnse Marion Buijink exposeert in het Rietveldpaviljoen 6 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Amerongen in teken van Vuelta 5 aug, 07:30
PREMIUM
Afbeelding
Barbara Brouwer stopt met goud als international: ‘Op het hoogtepunt gestopt’ 4 aug, 07:30
Afbeelding
Veiligheidsregio: ‘Verhoogd risico op natuurbrand’ 3 aug, 18:04