Zeldzame vlindersoort bleef vermoedelijk jaren onopgemerkt

29 aug, 15:30 Uitderegio
Wiegert Steen
De bruine eikenpage was al zo'n 20 jaar niet meer gezien op de Leusderheide.
De bruine eikenpage was al zo'n 20 jaar niet meer gezien op de Leusderheide.

REGIO Min of meer bij toeval hebben onderzoekers op militair terrein op de Leusderheide een bijzondere vlinder (her)ontdekt. Het gaat om de bruine eikenpage, een soort die al sinds 2000 niet meer op die plek werd gezien. De bruine eikenpage is een bedreigde vlindersoort waarvan de landelijke populatie sinds 1950 met meer dan 75 procent is afgenomen.

De onderzoekers -die eigenlijk in het gebied waren om onderzoek te doen naar zandhagedissen- telden in totaal zo’n zes exemplaren. ,,Dat wijst erop dat er in elk geval een kleine populatie aanwezig is’’, schrijven de onderzoekers in een artikel in het digitale tijdschrift ‘Nature Today’, waarin de bijzondere vondst wordt beschreven. Het artikel werd eind juli gepubliceerd. De waarnemi..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.