Merendeel van de gemeente wilt paal en perk stellen aan verharding van particuliere tuinen
Merendeel van de gemeente wilt paal en perk stellen aan verharding van particuliere tuinen Pixabay

Regels tegen tuinverharding op komst

7 juni 2022 om 13:55 Politiek

HEUVELRUG De gemeente moet paal en perk stellen aan de verharding van particuliere tuinen. Dat wil een ruime meerderheid van de gemeenteraad. Een overmaat aan tegels rond Heuvelrugse villa’s en rijtjeshuizen kan leiden tot hittestress en problemen met de afwatering, zeggen de partijen. Alleen de VVD stemde vorige week tegen een oproep aan het college.  

De andere partijen konden zich wel vinden in de motie van Open, D66, Partij voor de Dieren en BVHlokaal. ,,We willen de biodiversiteit van tuinen stimuleren en dat lukt niet door ze te verharden”, zei Marijn Bouwmeester. Volgens de raad zouden bindende regels in bestemmingsplannen wellicht soelaas kunnen bieden. In de motie wordt aan het college gevraagd, om verder uit te zoeken op welke manier de voortschrijdende tuinverharding een halt toegeroepen kan worden. 

DISCUTABEL Volgens de partijen is het niet de bedoeling om tuinverharding volledig in de ban te doen. In de oproep aan het college wordt daarom nadrukkelijk gesproken over ,,een redelijke verhouding tussen verhard en onverhard”. In het debat over de motie werden daarover wel een paar kritische kanttekeningen geplaatst. ,,Wat is overmatige verharding?”, zo vroeg CDA-raadslid Werner van Katwijk zich af. ,,Dat is discutabel en daar moeten we een oplossing voor zien te vinden.”

DUIMSTOK Verder voorziet Van Katwijk haken en ogen bij de handhaving van toekomstige maatregelen. ,,Gaan we ambtenaren met een duimstok de tuinen van onze burgers insturen?” Aarzelende steun voor de motie kwam er van SGP-zijde. De nieuwe fractievoorzitter Gijsbert Doornenbal leek ermee te worstelen. ,,Aan de ene kant wil je klimaatadaptieve maatregelen nemen. Maar aan de andere kant wil je niet voor inwoners tot op de vierkante meter gaan bepalen hoe hun tuin er uit moet zien”, aldus Doornenbal.

TUINAGENTJE De VVD-fractie was ronduit tegen de motie. ,,Wij zien ook graag meer groen en minder steen. Maar het bindende en verplichtende vinden we, in ieder geval nu, nog niet nodig”, zei Florien Scager. ,,We moeten eerst zelf het goede voorbeeld geven, voordat we inwoners iets gaan verplichten.” Het afwezige VVD-raadslid Tim Rooijakkers uitte zich nog kritischer. ,,De gemeente moet geen tuinagentje gaan spelen”, schreef hij een dag na de stemming op Twitter. 

Door Michiel Schaaij

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie