Afbeelding
Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Heuvelrug houdt deur dicht voor datacenters en arbeidsmigranten

23 juli 2021 om 13:50 Politiek

HEUVELRUG De gemeente Heuvelrug houdt de deur gesloten voor grote logistieke bedrijven, datacenters en bedrijven die met veel arbeidsmigranten werken. Dat blijkt uit een informatiebrief van het college aan de gemeenteraad. De Heuvelrugse bedrijventerreinen moeten beschikbaar blijven voor lokale werkgelegenheid en diensten, aldus het college van burgemeester en wethouders.

Door Michiel Schaaij 

Door vooral te focussen op de lokale economie, blijven belastende verkeersstromen beperkt, zo is de gedachte. Daar komt nog bij dat grote bedrijven met weinig lokale werkgelegenheid nauwelijks iets bijdragen aan de plaatselijke economie. Verder zit Utrechtse Heuvelrug niet te wachten op bedrijven die onevenredig veel energie gebruiken, zoals datacenters. 

TEKORT Dat standpunt heeft het college afgelopen week naar het provinciebestuur gestuurd, in reactie op het voorgestelde regionale beleid. De provincie verwacht dat er in de hele regio tot 2030 een tekort ontstaat aan bedrijfsruimte, vooral op middelgrote en hele grote locaties. In de periode tot 2040 zouden nog meer nieuwe locaties nodig zijn om in de behoefte te voorzien.

In de buurgemeenten Wijk bij Duurstede en Bunnik zijn er inmiddels plannen voor ruim 10 hectare aan nieuwe bedrijventerrein. Maar voor de Heuvelrugdorpen zitten er geen nieuwe locaties of uitbreidingsplannen in de pijplijn. Wel zegt het college positief te staan tegenover een toekomstige intensivering van het bedrijventerrein in Amerongen. 

INTENSIEVER Door de ruimte op bestaande bedrijventerreinen beter te benutten, zou volgens de provincie al in zo’n 20 tot 30 procent van de uitbreidingsbehoefte voorzien kunnen worden. ,,Wanneer bestaande locaties intensiever en slimmer gebruikt worden, blijft er meer ruimte over voor andere bestemmingen, zoals woningbouw en recreatie”, aldus gedeputeerde Robert Strijk (D66).

ENERGIEVRIENDELIJK Op verzoek van de provincie heeft de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) intussen een plan gemaakt, om de beoogde ruimtewinst in de komende tien tot vijftien jaar te kunnen realiseren. Tegelijkertijd met die intensivering wil de OMU oude bedrijfspanden toekomstbestendig en energievriendelijk maken. Voor commerciële partijen is dat niet altijd rendabel en daarom neemt de provincie een deel van die investering voor haar rekening. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie