Afbeelding
Hubert van Zanten

De Jantjes zijn weer terug in De Binder

Podiumkunsten

LEERSUM De Darthuizer Toneelvereniging speelt vanwege het 70-jarig jubileum en het grote succes van 2007 wederom de meest gespeelde Nederlandse musical ooit, 'De Jantjes'. De musical zit vol met onvergetelijke liedjes als 'In de Jordaan', 'Wordt nooit verliefd', 'Dat zijn onze Jantjes', 'Nou tabé dan' en 'Omdat ik zoveel van je hou'. Het heerlijke verhaal, de onvervalste Amsterdamse humor, de onweerstaanbare liedjes dat alles staat garant voor een onvergetelijke avond.

Hubert van Zanten

Het optreden van 12 jaar geleden staat nog in het geheugen gegrift van veel mensen. Het was de eerste voorstelling van de Darthuizer Toneelvereniging in de pas geopende Binder. Het was de eerste musical en de eerste voorstelling die John van Spanje alleen regisseerde. ,,Ik ben in 2006 begonnen met regisseren. Arie Roubos de vaste regisseur was ziek en de 'moeder' van de vereniging, Hannie Kosterman, vroeg of ik het niet overnemen. Zo ben ik er een beetje ingerold."

MUSICAL ,,We hadden het idee om eens iets anders te gaan doen. Dat werd dus een musical, iets wat wij nog nooit hadden gedaan." Zo gaat Van Spanje verder. ,,Later bleek het een heel groot succes te zijn. We hebben drie uitverkochte voorstelling gespeeld. De foyer van De Binder was volledig aangekleed in het thema. Alle leden waren in kostuum, niet alleen degenen op het podium, maar echt iedereen. Als je De Binder binnenkwam dan waande je je echt in de Jordaan. Het was echt een musical om trots op te zijn."

,,Er  was zoveel positiviteit, iedereen deed mee'', vervolgt Van Spanje. ,,Een voorstelling maak je nooit alleen. Natuurlijk heb je de spelers en de souffleurs. Al sinds 2008 werk ik ook samen met de regie-assistente Monique van Lunteren, wij zijn echt een heel goed op elkaar ingespeeld team. Ook de decorbouwers, zijn al weer hard bezig om een heel mooi decor te maken. Maar ook de mensen die de aankleding verzorgen en de kostuums. We hebben inmiddels heel veel kostuums, als we iets niet hebben wordt het gemaakt en in het uiterste geval gekocht."

REPETITIE Meestal begint de Darthuizer Toneelvereniging met repeteren voor de najaarsvoorstelling na het Bloemencorso. Voor 'De Jantjes' zijn ze drie maanden eerder gestart. Van Spanje: ,,Dit is zo'n grote productie dat de hoofdrolspelers al eerder zijn begonnen. De laatste drie maanden oefenen de overige spelers ook mee. En inmiddels zijn Helma Brak en Bernard Molenaar, beiden van Crescendo, ook aangeschoven met hun accordeon. Dat maakt het helemaal af."

De repetities verlopen in een gemoedelijke en soms ook melige sfeer. Tijdens het lied 'Nou tabé dan' 'vergiste' Marcel Bruijne, die Schele Manus speelt zich even in een andere rol. ,Nou dag kindertjes" klonk het toen de 'Prinses Amalia' wegvoer van de kade. Dit tot grote hilariteit van de rest van de spelers.

,,Ik regisseer vooral op gevoel", zegt Van Spanje. ,,Ik sta in de zaal en laat het op mij inwerken. Hoe iedereen moet staan en moet bewegen. Als het niet goed voelt, tja dan moet het anders, tot het wel goed is. Dat kan soms nog wel eens gebeuren op het laatste moment. Dan worden de spelers weleens boos op mij. Zelf heb ik ook veel voorstellingen gezien, 'Soldaat van Oranje' natuurlijk en 'Mamma Mia' op Westside in Londen. En daar neem je altijd wel wat van mee.''

VOORSTELLINGEN Vrijdag 29 november, aanvang 20.00, zaal open 19.30; zaterdag 30 november matinee, aanvang 14.00, zaal open 13.30; zaterdag 30 november avond, uitverkocht. Kijk voor meer informatie op www.darthuizertoneel.nl

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’ 3 uur geleden
Afbeelding
Vuelta live te volgen bij Museum Huis Doorn 19 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Woonoord voor Oekraïners zit vol 20 uur geleden
Afbeelding
NS-personeel gaat volgende week staken 22 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Initiatief om activiteiten te organiseren voor nieuwkomers vindt veel bijval: ‘De hulp is overweldigend’ 17 aug, 08:30
Afbeelding
Rechtbank grijpt niet in bij plan voor hippisch centrum 16 aug, 12:36
Afbeelding
Werkgroep Kromme Rijncorridor biedt bestuurders landschapsvisie aan 16 aug, 11:01