Afbeelding
Foto: Pexels

Voorspelling 2024 toename armoede kinderen

25 oktober 2023 om 13:41 Partnercontent

Volgens de raming van het Centraal Planbureau (CPB) is de verwachting dat de hoge inflatie van 2023 zorgt voor een toename van het aantal kinderen dat opgroeit in armoede. In Utrecht zou het dan gaan om een terugval naar hetzelfde niveau als in 2021.

De cijfers

Utrecht Monitor geeft aan dat in 2021 7.700 van de Utrechtse minderjarige kinderen opgroeiden in een huishouding dat leeft op bijstandsniveau of onder de armoedegrens. Dit gaat om 11,2% van het totale aantal minderjarige kinderen in Utrecht. Meer dan 1 op de 10 kinderen van 0 t/m 17 jaar in Utrecht groeit dus op in armoede. Het CPB voorspelt in de raming dat de hoge inflatie van 2023 zal zorgen voor een terugval naar het niveau van 2021. Terwijl er juist van 2014 naar 2021 eerst een lichte daling was geconstateerd.

Wat kan een gezin met kinderen in armoede doen?

Kinderen zijn het kind van de rekening. Het is lastig als ouder om je kind die goede start te geven als je weinig financiële mogelijkheden hebt. Als ouder met bijstand of een laag inkomen zijn er verschillende stappen en hulpbronnen die je kunt overwegen om je financiële situatie te verbeteren en voor je kind(eren) te zorgen. Hier zijn opties waarvan velen gebruik maken in zo’n situatie:

- Aanvragen van bijstand (bijstandsuitkering): Als je in Nederland woont, kun je mogelijk in aanmerking komen voor bijstand (Participatiewet). Dit is een uitkering die bedoeld is om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Je kunt bij de gemeente informeren over de voorwaarden en het aanvraagproces.

- Kinderbijslag: In Nederland heb je recht op kinderbijslag als je kinderen onder de 18 jaar hebt. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van het aantal kinderen dat je hebt. Zorg ervoor dat je deze bijslag aanvraagt.

- Toeslagen: Controleer of je in aanmerking komt voor toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag, huurtoeslag en zorgtoeslag. Dit kan je helpen bij het betalen van specifieke kosten.

- Schuldhulpverlening: Als je schulden hebt, overweeg dan om hulp te zoeken bij een instantie voor schuldhulpverlening. Zij kunnen je helpen om een plan op te stellen om je schulden af te lossen. Het punt is wel vaak dat deze ook weer vaak geld kosten. Een kasboek met een budgetplan om je inkomsten en uitgaven te beheren is vaak noodzakelijk. Prioriteren van essentiële uitgaven zoals voedsel, huisvesting en kleding is van belang. Alleen geeft een gebrek aan geld vaak stress en dit heeft weer een negatieve invloed op je lange termijn denken.

- Je kunt mogelijk aanspraak maken op ondersteuningsprogramma’s voor kinderen, zoals het Jeugdcultuurfonds, het Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld, afhankelijk van de behoeften en interesses van je kinderen. In Utrecht is er de U-pas. Dit is een pas voor wie mensen met een laag inkomen. De pas is gratis en is geldig in de gemeenten Utrecht, De Bilt, Houten, IJsselstein en Stichtse Vecht. Met deze pas kan je met de hele huishouding deelnemen aan culturele en sportieve activiteiten. Zo krijg je korting bij bepaalde bioscopen en musea.

Natuurlijk helpen alle zaken die anderen ook helpen: zo goed mogelijk voor jezelf en je kinderen zorgen, gezond eten als dat lukt, voldoende bewegen en als het mogelijk is zoeken naar mogelijkheden voor meer inkomen. Het is belangrijk om contact te houden met anderen en eerlijk te zijn over je situatie. Veel mensen schamen zich, waardoor ze sneller schulden juist laten opstapelen.

Tip: laat ‘nieuw en perfect’ los en denk om. Er zijn genoeg producten minder duur als je goed kijkt, zoals betaalbare douchepanelen. Heb je geen geld voor aankopen, maar bijvoorbeeld wel behoefte aan een andere look en feel in de badkamer? Doe dan inspiratie op met tips over bijvoorbeeld hoe je de badkamer het beste kan inrichten.

Rol van de overheid, de wet de uitvoering en jezelf

De wet- en regelgeving staat helaas nogal eens in de weg om de situatie leefbaar te houden. Zo mag je niet structureel boodschappen ontvangen van derden die je willen helpen. Doe je dit toch, dan kun je worden gekort op je bijstandsuitkering.

Voor wie de situatie zo schrijnend vindt dat dit in het stemgedrag zichtbaar mag zijn is stemmen op partijen die armoede echt effectief willen bestrijden een optie. Verder kun je als je een partij bent waar je het beste bij past, alleen niet op dit punt, altijd nog aanschrijven over hoe belangrijk dit voor je is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie