Afbeelding
Foto: Miguel A Amutio via Unsplash

De voordelen van compressiekousen voor hardlopers

25 augustus 2023 om 13:08 Partnercontent

Compressiekousen kunnen zeer nuttig zijn tijdens en na lange runs, omdat compressie spiervermoeidheid helpt verminderen en de bloedstroom verhoogt, waardoor de spieren sneller herstellen na een run. Compressie kan zelfs krampen voorkomen in spieren die gevoelig zijn voor krampen, waar je kuiten natuurlijk goede voorbeelden van zijn. Hier zijn de 11 belangrijkste voordelen van het dragen van compressiesokken als hardloper.

 1. Ze houden je spieren warm

Warme spieren zijn spieren die goed functioneren in actie. Dit is het concept achter een warming-up vóór het hardlopen. Compressiekousen hardlopen kunnen helpen de spieren warm te houden en klaar te maken voor de race.

 1. Ze verbeteren de bloedsomloop

Door compressie wordt het gebied samengedrukt om het bloed naar het hart terug te voeren. Dit kan vooral nuttig zijn voor hardlopers die veel tijd op hun voeten doorbrengen, of ze nu rennen of niet.

 1. Ze zijn praktisch voor het racen en herstel

Als je compressiekousen koopt, zijn ze nuttig voor meer dan alleen racen. Veel mensen dragen ze bijvoorbeeld graag tijdens lange vluchten om bloedstolsels te voorkomen of voor werknemers die het grootste deel van de dag op de been zijn, zoals verpleegkundigen.

 1. Ze verminderen pijn

Sommige onderzoeken tonen aan dat spiervermoeidheid en -pijn verdwijnen door het gebruik van compressiekousen na het hardlopen. Dit kan verklaren waarom de hersteltijd bij gebruik korter wordt. Compressiekousen kunnen ook de pijn verlichten die gepaard gaat met fasciitis plantaris.

 1. Ze beschermen je benen tegen de zon

Op zonnige dagen moet je er zeker van zijn dat je huid beschermd is. Compressiekousen kunnen een goede laag zijn om schadelijke stralen van je huid te houden.

 1. Ze versnellen de hersteltijd

Het dragen van compressiesokken na de race is een van de beste dingen die je kunt doen om sneller te herstellen. Door de bloedsomloop in je benen te stimuleren, hoef je minder lang met stijve benen rond te lopen.

 1. Ze verminderen trillingen in je beenspieren

Wanneer de compressiekous of -sok je been vernauwt, zal je kuitspier minder intens stuiteren of trillen bij het landen. Hierdoor verbruik je minder energie om de spieren te stabiliseren.

 1. Ze maken je benen aerodynamischer

Hoewel niet expliciet bewezen, geloven sommigen dat compressiekousen een aerodynamische reactie kunnen veroorzaken door de druk op de beenspieren. Het is een goede reden om een paar te proberen tijdens je volgende trainingssessie, of het nu waar is of vanwege het placebo-effect.

 1. Ze voorkomen diepe veneuze trombose

Uit onderzoek blijkt dat compressie de ontwikkeling van asymptomatische diepe veneuze trombose kan helpen voorkomen, zelfs bij patiënten met een hoog risico.

 1. Ze functioneren als laagje

Compressiesokken kunnen goed van pas komen als je niet van hardlopen bij koud weer houdt. Deze toegevoegde laag is huiddicht en past comfortabel onder je hardlooplegging, waardoor je lekker warm blijft.

 1. Ze zijn stijlvol

Als je de verschillende opties voor hardloopcompressiekousen nog niet hebt bekeken, weet je misschien niet welke kleuren en stijlen beschikbaar zijn. Compressiesokken zijn misschien wel je volgende favoriete hardloopaccessoire als je er tijdens het hardlopen stijlvol uit wilt zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie