Afbeelding
Foto: Unsplash door Mikey Harris

Kantoor of thuis? Dit is de gids naar een vruchtbare bedrijfsvoering

30 mei 2023 om 15:39 Partnercontent

Voor de coronacrisis werkte haast niemand van de medewerkers in loondienst vanuit huis. Je ging iedere dag braaf naar kantoor en dacht er niet bij na. De vele files rond Utrecht hoorden er gewoon bij. Toen kwam corona en moesten veel mensen gedwongen thuiswerken. Corona was een allesbehalve leuke tijd, maar het thuiswerken beviel de meesten beter dan gedacht. Zo goed zelfs dat er gezocht wordt naar een middenweg tussen thuis en kantoor. Herkenbaar? Lees dan snel verder om de mogelijkheden te bekijken.

Hoe houd je overzicht?
Voor ondernemers is het geen probleem als hun medewerkers vanuit huis werken. Het overzicht en een stukje controle zijn echter wel een dingetje. Dit ‘probleem’ kun je op verschillende manieren oplossen. Het heeft voor een deel met vertrouwen in de medewerkers te maken. En in het hebben van de juiste mensen. Een goede executive assistant zorgt ervoor dat je alles onder controle houdt. Deze persoon is onder andere verantwoordelijk voor het beheer van de agenda’s en het beheren van projecten. Dit zijn twee cruciale rollen binnen bedrijven die (deels) remote werken.

Hoe plan je meetings in?
Nog zo’n leuk puntje. Het ideale voor werknemers die thuis werken is dat ze hun kinderen van school kunnen halen, tussendoor even boodschappen kunnen doen en een uurtje eerder kunnen beginnen zodat ze de voetbaltraining of dansles van hun kind niet hoeven te missen. Heb je een bedrijf meteen groot managementteam, dan kan het een uitdaging zijn om het wekelijkse overleg te plannen. Een management assistant komt dan van pas. Deze collega is expert in het plannen van vergaderingen, ook met 6 verschillende agenda’s.

Wat is de ideale verdeling tussen thuis en kantoor?
In principe is er geen ideale verdeling. Dit verschilt namelijk per bedrijf. De meeste ondernemers kiezen ervoor om een derde of de helft van de tijd op kantoor te werken. Met een werkweek van 32 uur houdt dit in dat er twee dagen op kantoor wordt gewerkt en twee dagen vanuit huis.

Het kan ook meer of minder. Houd er wel rekening mee dat eenzaamheid op de loer ligt als er volledig remote wordt gewerkt. Het kan behoorlijk stil zijn in een leeg huis waar alleen het geluid vanhet toetsenbord hoorbaar is. Probeer daarom minstens eenmaal per week of eens in de twee weken een meeting met het personeel te organiseren.

Hoe zit het met de productiviteit?
Het zal je misschien verrassen, maar de meeste mensen doen meer als ze vanuit huis werken. Dat heeft een aantal redenen. De voornaamste reden is dat ze niet afgeleid worden door hun collega’s en iets te lang bij het koffieapparaat staan te kletsen. Daarnaast blijkt uit meerdere onderzoeken dat mensen fitter zijn door thuis te werken. Je staat niet meer in de file, kunt net iets langer slapen en bent meer betrokken bij thuis.

Kantoor of thuis? Het kan allebei en het valt te verwachten dat hybride voor de meeste bedrijven de toekomst wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie