Afbeelding
Foto Shutterstock

Advocaten onmisbaar: in 2021 meer dan 1,4 miljoen zaken behandeld

Partnercontent

Recent gepubliceerde cijfers van de Rechtspraak tonen een stijging in het aantal behandelde zaken. Ten opzichte van een jaar eerder groeide het aantal zaken in 2020 met circa vier procent tot een totaal van ruim 1,43 miljoen. Opvallend is dat het aantal behandelde zaken in 2021 lager ligt dan in de periode voor de uitbraak van de pandemie. De verwachting is dat de stijgende lijn zich de komende jaren door zal zetten, waarmee het aantal behandelde zaken uiteindelijk terugkeert op het oude niveau. De cijfers tonen bovenal aan, dat er voldoende werk is voor een advocaat in Breda, Amsterdam of bijvoorbeeld Groningen. De vraag naar hulp van een advocaat blijft groot in Nederland. 

Ook groei bij het aantal advocaten in Nederland 

Niet alleen het aantal zaken wat behandeld werd groeide het afgelopen jaar. Uit cijfers van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) blijkt dat ook het aantal advocaten in Nederland is toegenomen. De stijging in het aantal advocaten is minder groot, dan die in het aantal behandelde zaken: 0,8 procent. In 2021 werden ruim duizend nieuwe advocaten begroet, waarvan de meeste actief zijn in de regio Amsterdam. Van der Hoeven Advocatuur in Breda heeft weinig nieuwe collega’s begroet. De regio Zeeland-West-Brabant is de enige regio waar het aantal advocaten gelijk bleef ten opzichte van een jaar eerder. Overigens gaat het uitsluitend om advocaten die voor het eerst beëdigd werden; 169 werden opnieuw beëdigd.

Nieuwe advocaten sluiten zich aan bij eigen of groot advocatenkantoor 

De meeste advocaten die beëdigd werden beginnen voor zichzelf, of sluiten zich aan bij een groot bestaand advocatenkantoor. Onder een groot advocatenkantoor verstaat men in dit geval een kantoor met tenminste 65 advocaten. 

Verschillen in groei aantal advocaten per regio 

Zoals reeds genoemd werd bleef het aantal advocaten in de regio Zeeland-West-Brabant gelijk aan het aantal een jaar eerder. De grootste procentuele groei valt op te merken in de regio Limburg, met een stijging van 3,42 procent. Absoluut is de stijging het grootst in Amsterdam: 135 nieuwe advocaten (2,29%). In drie Nederlandse regio’s daalde het aantal advocaten, waarbij de grootste daling in Noord-Holland op te merken valt: -3,38%. Absoluut levert dat een daling van 28 advocaten op. Ook in Gelderland lag de procentuele daling boven de procent: -1,08%. In Den Haag daalde het aantal advocaten met 0,36 procent. 

Tevredenheid over inclusie in advocatuur 

Het rapport wat door de Nederlandse Orde van Advocaten gepubliceerd werd besteed niet alleen aandacht aan de ontwikkeling in het aantal actieve advocaten. Ook kijkt men terug op een eerder uitgevoerde enquête onder advocaten over inclusie en diversiteit. Het merendeel van de Nederlandse advocaten is tevreden over de aandacht die besteed wordt aan inclusie. Aan diversiteit binnen het vak zou meer aandacht besteed kunnen worden vindt zo’n tweederde van de ondervraagde advocaten.

advertentie
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 58 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 2 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Zomers foodfestival in Maarsbergen: ‘Echt een evenement voor en door het dorp’ 7 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Statenbrief bevat onjuiste informatie, dorpsnetwerk voelt zich gebruikt 28 jun, 12:16
PREMIUM
Afbeelding
Turborotonde Donderberg van de baan 27 jun, 16:21
PREMIUM
Afbeelding
Energierekening van gemeente fors hoger 27 jun, 15:30
PREMIUM
Afbeelding
Utrechts landschap in beeld voor verhuizing sportvelden 27 jun, 11:59