Afbeelding
Foto door polardaustin form PxHere

Inwoners van Doorn moeten oppassen met een gratis VPN

20 september 2021 om 08:48 Partnercontent

Steeds meer Nederlanders gebruiken een VPN. Dat is een beveiligde verbinding tussen het apparaat van de gebruiker en het wereldwijde net. Alle data die erover verstuurd wordt, is versleuteld. Daarnaast surfen gebruikers vaak met een uitgeleend IP-adres. Op die manier wordt de online veiligheid vergroot. Cybersecurityspecialisten waarschuwen nu voor het gebruik van gratis VPN’s.

Gratis of betaald?

Wie op zoek gaat naar een VPN, komt meerdere aanbieders tegen. Wat opvalt is dat sommige aanbieders een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding vragen, terwijl anderen de dienst gratis aanbieden. Het klinkt aantrekkelijk: een gratis VPN. Niets betalen en toch extra beveiligd zijn. Helaas blijkt niets minder waar: een gratis VPN blijkt achteraf zo goed als waardeloos te zijn.

Gratis VPN-diensten hebben altijd nadelen en beperkingen. Vaak laat de beveiliging te wensen over, en wordt juist data van de gebruiker verzameld. De gratis aanbieder maakt een profielschets en verkoopt deze data door aan adverteerders. Zo wordt geld verdiend om de dienst in de lucht te houden en uiteraard wordt er winst gemaakt.

Schadelijke VPN’s

Nog erger dan VPN-aanbieders die klantgegevens verzamelen en doorverkopen, zijn VPN-aanbieders die kwaad in de zin hebben. Soms doen cybercriminelen zich voor als legitieme aanbieders, om gebruikers in de val te lokken. Terwijl ze verbinden met wat een veilige server lijkt, worden computers geïnfecteerd met virussen en worden achterdeuren opengezet.

Hackers krijgen dan veel informatie over het apparaat dat wordt gebruikt en het netwerk waarmee het verbonden is. Ze hebben vrij spel.

Slechte verbindingen en beperkingen

Naast het verzamelen van klantgegevens en nep-VPN’s zijn gratis VPN’s om andere redenen af te raden. Volgens cybersecurityspecialisten valt amper met de gratis aanbieders te werken. Er wordt een datalimiet gehanteerd, de snelheid wordt kunstmatig verlaagd of er is een beperkte hoeveelheid servers en landen waarmee verbonden kan worden.

De lage kwaliteit van de verbinding heeft vaak te maken met het feit dat de server met duizenden gebruikers tegelijk gedeeld moet worden. Daarnaast is het een manier om potentiële klanten te verleiden een betaald abonnement te nemen.

Kiezen voor een betaalde VPN

Cybersecurityspecialisten raden aan te kiezen voor een betaalde VPN. Daarmee is een privéverbinding echt privé en worden geen gegevens verzameld om door te verkopen. Beveiligingsexperts wijzen op een ‘no-log-beleid’. Dat houdt in dat de VPN-aanbieder belooft geen surfgeschiedenis bij te houden of bij te houden wat een gebruiker op de verbinding doet. Bij de keuze voor een betaalde VPN is het handig hier rekening mee te houden.

Proefabonnement

Wie toch eerst gratis een VPN wil proberen, doet er goed aan een proefabonnement te nemen, is de tip van experts. Veel aanbieders bieden eerst een abonnement op proef aan, zodat klanten kennis kunnen maken met een VPN en kunnen testen of de dienst bij ze past. Bevalt de dienst? Dan kan er worden gekozen voor een maandelijks abonnement.

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie