Afbeelding
Matthijs Boon

Waar moet je op letten bij het kopen van een loopband?

Partnercontent

Bewegen is hartstikke gezond!

Dat bewegen gezond is, weet iedereen. Het is echter soms een uitdaging om een min of meer regelmatige sportactiviteit te hebben en dit om verschillende redenen zoals het gebrek aan voldoende ruimte of tijd en het feit dat het weer in bepaalde seizoenen niet bepaald gunstig is. Het gebruik van een indoor sport toestel zoals de loopband is dan ook een waardevolle manier om in je eigen tempo te trainen. Om het meeste uit je loopband te halen, is het echter essentieel dat deze aan jouw behoeften voldoet. Daarom is het belangrijk voor je aankoop op een aantal punten te letten. Er zijn verschillende criteria die nuttig zullen zijn bij het kiezen van een kwaliteits loopband. Deze criteria zijn bijvoorbeeld: het type loopband, de kracht, het loopvlak, de kenmerken, extra mogelijkheden, bedieningspaneel en robuustheid. Thuisatleet heeft een mooi assortiment voor de thuissporter.

De afmetingen

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het komt vaak voor dat mensen sportartikelen of huishoudtoestellen kopen zonder rekening te houden met de afmetingen en beseffen dat ze niet genoeg ruimte hebben als het apparaat eenmaal bij hun thuis staat. Hoewel er verschillende maten zijn, afhankelijk van het model en merk, neemt een loopband vaak meer ruimte in beslag dan je had gedacht. Om ervoor te zorgen dat je loopband gaat passen, kun je daarom het beste van tevoren thuis even meten hoeveel ruimte je hebt. Om de loopband gemakkelijk op te kunnen zetten en te gebruiken is een speciale sportruimte in huis natuurlijk nog beter mocht het mogelijk zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opvouwbare loopbanden op de markt wat erg handig is als je in een appartement woont of niet veel ruimte hebt. Je kan de loopband dan gemakkelijk opbergen na gebruik.

Het vermogen

Bij het kiezen van het type loopband, moet je kiezen tussen een hoog continu vermogen of een hoger piekvermogen. Het kiezen van een model waarbij één van deze parameters belangrijker is dan de andere, hangt af van het soort trainingen dat je wilt volgen. Voor training op basis van uithoudingsvermogen verdient een hoog continu vermogen de voorkeur. Aan de andere kant is het voor cardiovasculaire training noodzakelijk om piekvermogen te bevorderen.

Het loopvlak

Het loopvlak moet onder andere afhangen van de grootte van jou als thuisatleet en het soort oefening dat je wilt doen. Een belangrijk principe om in gedachten te houden is dat hoe hoger je bewegingssnelheid tijdens het lopen of rennen, hoe groter je bewegingsbereik. Op basis van dit principe is het voor een gebruiker die een eenvoudige of snelle wandeling wil maken zonder zich verkrampt te voelen, aan te raden om te kiezen voor een mat met een oppervlakte van 100 centimeter bij 40 centimeter of 120 centimeter bij 40 centimeter. Aan de andere kant, voor een gebruiker die wil hardlopen, is het noodzakelijk om een groter oppervlak te overwegen, idealiter minstens 130 centimeter bij 45 centimeter.

Wat is de beste snelheid?

Bouw geleidelijk snelheid op: jij bepaalt het tempo. Beginnend met een normale wandeling, kun je langzaamaan versnellen tot een stevige wandeling, dan joggen en dan een volledige sprint. Je kunt de snelheid van de loopband ook geleidelijk verlagen. De meeste loopbanden hebben programma’s waar je de snelheid vooraf kan instellen. Sommige modellen kunnen ook verhogen zodat het net is alsof je een berg beklimt.

advertentie
advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Feestelijk 70e Bloemencorso in Leersum: ‘Prachtig dat we dit weer meemaken’ 14 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Duurzaamheid en monumenten (2): ‘Het brengt extra uitdagingen met zich mee’ 15 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Een moment voor een monument: De lange historie van het veer 13 aug, 07:30
Afbeelding
Lezing over het leven en de werken van Mondriaan in het Torenlaan Theater 12 aug, 17:35
PREMIUM
Afbeelding
Aldi vangt bot bij rechter: Bouwplan voor de Appelgaard op dood spoor 12 aug, 07:32
PREMIUM
Afbeelding
Subsidie voor bridgeles bij ABCD: ‘We willen mensen uit hun isolement halen’ 12 aug, 07:30
Afbeelding
Aangepaste dienstregeling tijdens Vuelta 11 aug, 16:47