Op donderdag 19 oktober organiseert de Kunstkring Doorn en omstreken een lezing over ‘Brueghel. De Familiereünie’.

26 september 2023 om 14:09 Overig Deel je nieuws

Kunstkring Doorn en omstreken organiseert op donderdag 19 oktober een lezing over ‘Brueghel. De Familiereünie’. De lezing wordt gehouden in de Maartenskerk, aanvang 20 uur.

Tot en met 7 januari viert het Noordbrabants Museum feest met de familiereünie van de Brueghel dynastie. Het talent van Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569), de aartsvader van boerenbruiloften en humoristisch in beeld gebrachte spreekwoorden, werkte in vier generaties door. Zijn kinderen Pieter Brueghel de Jonge en Jan Brueghel de Oude gaven het gen door aan hun zonen Jan Brueghel de Jonge en Pieter Brueghel III, die dit op hun beurt ook weer deden. Begint het u al te duizelen? Geen nood; een overzichtelijke stamboom verduidelijkt de vele vertakkingen.    

Dat achter elke succesvolle man een vrouw staat wordt tegenwoordig steeds meer erkend. In Den Bosch treden de tot voor kort onzichtbare Brueghelvrouwen voor het eerst uit de coulissen. De bezoeker maakt kennis met de stammoeder Mayken Verhulst (1518-1600); echtgenote van Pieter Bruegel de Oude, die haar kleinzonen in het schildersvak onderwees. Aandacht voor de historische context maakt de expositie extra interessant. Welke invloed had de ‘ontdekking’ van de Nieuwe Wereld op hun werk? Drs. Barry Heinrichs geeft ook daarop een antwoord.  

Voor meer informatie zie: www.kunstkringdoorn.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie