Boek over eerste vrouwelijke burgemeesters: ‘Het was voor vrouwen een strijd’

18 aug, 07:14 Overig
John Beringen
Klaas Tammes met zijn boek. ,,In het begin was het niet makkelijk om als vrouw burgemeester te worden.
Klaas Tammes met zijn boek. ,,In het begin was het niet makkelijk om als vrouw burgemeester te worden."

LEERSUM Klaas Tammes, oud-burgemeester van Buren, publiceerde onlangs zijn boek ‘De ambtsketen veroverd!’. Het handelt over de eerste tien vrouwelijke burgemeesters in Nederland. De tweede in deze rij was Tine s’Jacob-des Bouvrie (1910-2008), die dit ambt in Leersum uitoefende van 1964 tot 1975. 

De titel ‘De ambtsketen veroverd!’ blijkt de lading goed te dekken als men in het gelijknamige boek leest waar de eerste vrouwelijke burgemeesters mee te kampen kregen toen zij hun intrede deden in deze bestuurlijke functie. Niet zelden was er sprake van wantrouwen, twijfel aan capaciteiten, en koudwatervrees. De vrouwen moesten zich echt bewijzen om aan te tonen dat zij ..

Mis niks, lees alles van Nieuwsblad De Kaap


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen met Nieuwsblad De Kaap. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van Nieuwsblad De Kaap lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over Utrechtse Heuvelrug en omliggende plaatsen.