Open tuinen dag en beelden route Hindersteyn Langbroek zondag 3 juli.
Open tuinen dag en beelden route Hindersteyn Langbroek zondag 3 juli. Lia van der Heijden

Open tuin bij Hindersteyn

29 juni 2022 om 16:49 Overig

LANGBROEK De poort van Buitenplaats Hindersteyn staat op zondag 3 juli vanaf 10.00 uur open voor tuinliefhebbers, dit jaar is er ook een expositie van beeldhouwwerken te bewonderen. De woontoren van Hindersteyn dateert van ongeveer 1300 en deze werd rond 1650 uitgebreid met een woonvleugel. De Familie Geytenbeek, die dit jaar al 50 jaar in bezit is van de buitenplaats restaureerde het gebouw en bracht huis en park terug in de stijl van rond 1850. Een buitenplaats in deze tijd beheren is een hele verantwoordelijkheid en vergt veel inzet, zo vertelt kasteelheer Erik Geytenbeek. Gelukkig zijn er wekelijks een dertigtal vrijwilligers werkzaam op het landgoed die hem bijstaan.

In de avondzon ligt Hindersteyn er prachtig bij, een tiental vrijwilligers is al bezig om de moestuin en kruidentuin onkruidvrij te maken. Greet Peetoom werkt al acht zomers in de tuin en het bevalt goed. Peetoom: ,,Ik ben verhuisd en heb nu zelf een klein tuintje omdat ik bang was dat ik mijn grote tuin niet meer kon bijhouden op den duur. Hier kan ik mijn hart ophalen, ik houd van tuinieren en de gezellige sfeer onderling.” 

Arie Schellevis van 88 is ervaren in de moestuin en werkt hier al 11 jaar. De rest van de groep, jong en oud komt uit de omgeving. Iedereen pakt flink aan, want de omvangrijke tuinen moeten er tijdens de open dag goed uitzien. Dat velen van de vrijwilligers hier jarenlang werken heeft beslist te maken met de activiteiten die kasteelheer Erik Geytenbeek voor de medewerkers organiseert: in het najaar is er het ‘oogstdiner’ met groenten uit de tuin. Hierbij worden alle vrijwilligers met hun partners uitgenodigd. Daarnaast is er ook ieder jaar een uitstapje waarop een ander landgoed wordt bezocht. Bovendien wordt iedereen betrokken bij de plannen voor Hindersteyn, jaarlijks is er een vergadering waarop ideeën ingebracht kunnen worden, er is veel mogelijk. ,,De tuin is ook van de vrijwilligers”, vindt Geytenbeek. ,,Het is belangrijk dat er op een buitenplaats een beetje reuring is, anders wordt het maar een ingedutte bedoening.”

OUDSTE IJZEREN KAST Wie rondloopt op de 19e eeuwse buitenplaats kan nog veel elementen bewonderen die traditioneel aanwezig waren. Zo is er door de huidige eigenaren weer een doolhof aangelegd, er is een boomgaard, een moestuin en er is de oudste vrijstaande ijzeren kas van ons land te vinden. De slangenmuur, de prachtige rozenborder, een kas met gebogen dakvlak; een rijksmonument waarin verschillende soorten vijgen groeien, dit alles is uniek en bezienswaardig. Dit jaar tonen vijf beeldhouwers hun werk en er wordt een demonstratie beeldhouwen gegeven. Het wonen op een landgoed van zeven eeuwen oud vraagt veel inzet. Zeker in de zomer worden lange dagen gemaakt. Naast de open dagen is Hindersteyn ook een geliefde trouwlocatie en beschikbaar voor feesten en partijen. De kasteelheer vertelt dan ook: ,,Ik voel me bevoorrecht dat ik in zo’n huis en op zo’n prachtige plek mag wonen en voel me verantwoordelijk voor het behoud van het landgoed en wil daar graag mensen van laten mee genieten.”

door Lia van der Heijden

Vrijwilligers van de pluktuin Hindersteyn Langbroek.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie