Afbeelding
Pixabay

Gemeente maakt ruimte voor 155 natuurgraven in Leersum

21 juli 2021 om 17:44 Overig

LEERSUM Na het realiseren van natuurgraven in Doorn enkele jaren geleden, is een natuurbegravenis nu ook mogelijk in Leersum. Op de Nieuwe Algemene Begraafplaats in Leersum is onlangs ruimte gemaakt voor 155 natuurgraven. Er zijn tweepersoons en eenpersoons natuurgraven. 

Bij natuurbegraven wordt gekozen voor een graf in de natuur dat, afgezien van een houten schijf, op gaat in het landschap. ,,Natuurlijk begraven is begraven op een manier die het milieu en de natuur niet of zo weinig mogelijk belast. Het natuurlijke karakter (en de beleving ervan) van de omgeving wordt minimaal beïnvloed”, aldus de gemeente. Natuurgraven zijn daarnaast groter dan de standaardgraven.

GRAFZORG ,,Naast algemeen bosonderhoud is geen grafzorg of -onderhoud nodig. Uiteindelijk worden de graven geheel opgenomen in de natuur”, schrijft de gemeente verder. ,,Verstoring van de bodem en het gebied wordt tot een minimum beperkt. Er is een gegarandeerde grafrust van 99 jaar. Alle kosten worden in één keer betaald, behalve bij voorkoop van een graf.”

GAZONPADEN De afgelopen maanden zijn er werkzaamheden verricht om natuurbegraven in Leersum te realiseren. Zo is een aantal verharde paden omgevormd naar gazonpaden die de komende jaren ontwikkeld worden tot bloemrijke gazonpaden. Verder is er een plateau aangelegd zodat ceremonies buiten kunnen plaatsvinden en zijn er nieuwe bomen gepland om het terrein een natuurlijk aanzicht te geven.

TOEKOMSTVISIE Het Heuvelrugcollege heeft in 2018 de toekomstvisie gemeentelijke begraafplaatsen vastgesteld. Deze visie heeft onder meer als doel de exploitatie van de gemeentelijke begraafplaatsen meer kostendekkend te krijgen. Een van de actiepunten uit de toekomstvisie was om de uitbreiding van het begraven in de natuur te onderzoeken. ,,Het is dan ook heel mooi dat inwoners van Leersum het initiatief namen om ook in hun dorp natuurgraven te realiseren”, aldus de gemeente.

Wie meer informatie wil over het natuurbegraven, kan contact opnemen met de afdeling Begraafzaken van de gemeente Utrechtse Heuvelrug via telefoonnummer (0343) 56 56 00.

advertentie
advertentie