De karnmolen in kwestie.
De karnmolen in kwestie. Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Oudste karnmolen van Nederland gevonden in Doorn

9 juni 2021 om 16:13 Overig

DOORN Tijdens een archeologische opgraving aan de Driebergsestraatweg tussen Driebergen-Rijssenburg en Doorn is een unieke vondst gedaan. In een kuil werden stukken van een houten constructie gevonden die volgens archelogisch specialisten afkomstig zijn van de oudste karnmolen van Nederland.

De vondsten zijn gedaan op het terrein dat behoorde tot buitenplaats Oudeweg. Het betreft onderdelen van een tredmolen die in beweging werd gezet door één of meerdere honden en waar met een systeem van bewegende onderdelen de stootstok in een karnton werd aangestuurd. Ook van de karnton zelf zijn fragmenten aangetroffen.

Op basis van de jaarringen van het hout is bepaald dat de boom waar de molen van gemaakt is, tussen 1367 en 1382 gekapt moet zijn. Dit maakt deze ‘hondenmolen’ of ‘hondenkam’ circa vierhonderd jaar ouder dan de oudst bekende exemplaren.

GRAVEN IN HET GROEN De meest interessante ontdekkingen zijn in beeld gebracht in de tweede aflevering van de YouTube-serie ‘Graven in het Groen’. Deze is te vinden via www.heuvelrug.nl/archeologie of het gemeentelijke YouTube-kanaal

Afbeelding
advertentie
advertentie