De Koeheuvels zijn de trots van Maarn en trekken vele wandelaars.
De Koeheuvels zijn de trots van Maarn en trekken vele wandelaars. Monique José Timmermans

Verkoop gemeentelijk vastgoed aan banden gelegd

10 oktober 2020 om 10:00 Overig

HEUVELRUG De gemeenteraad heeft extra voorwaarden gesteld aan de verkoop van gemeentelijk vastgoed. Dat is onder andere goed nieuws voor bezoekers van het Tabaksteeltmuseum in Amerongen en wandelaars op de Koeheuvels in Maarn. Acties en protesten vanuit de samenleving hebben hun vruchten afgeworpen. 

Michiel Schaaij

LOSLOOPGEBIED In de raadsvergadering van donderdagavond besloot de Heuvelrugpolitiek, dat wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) het Tabaksteeltmuseum voorlopig alleen van de hand mag doen aan de stichting die het exploiteert. Een eventuele nieuwe eigenaar van de Koeheuvels kan alleen een natuurorganisatie zijn, die de toegankelijkheid als hondenlosloopgebied wil waarborgen. 

PIJNPUNTEN De nieuwe voorwaarden waren door de raadsleden Judith van Roy (VVD), Peter Kranenburg (CDA) en Karel de Wit (Open) vastgelegd in een motie, die de verkoop aan banden legt. Eén van de pijnpunten in het voorstel van wethouder Boonzaaijer, was verder dat hij de mogelijkheid wilde hebben om al het gemeentelijke vastgoedbezit zonder verdere tussenkomst van de raad te verkopen. Dat zinde de raad niet.

Protesten en
acties hebben
succes gehad

UNANIEM De gevraagde blanco cheque werd donderdag dan ook unaniem naar de prullenbak verwezen. Daarnaast vreesden de raadsleden, dat Boonzaaijer met de verkoop van sommig objecten hun gebruikers en bezoekers zou duperen. Als vastgoed aan in handen van commerciële partijen komt, liggen huurverhogingen voor de hand en dat zou voor de huidige gebruikers wel eens onoverkomelijk kunnen zijn.

BELOFTE De eerder al gedane belofte van Boonzaaijer om eerst met de zittende gebruikers in onderhandelingen te gaan, vond de Heuvelrugpolitiek niet overtuigend. Mede als gevolg van de coronacrisis kunnen de huidige huurders de koopsom waarschijnlijk niet op tafel leggen, denken de raadsleden Van Roy, Kranenburg en De Wit.

OPSTALLEN Voor organisaties als de scouting en de harmonie is het besluit van de gemeenteraad een geruststelling. De grond onder hun gebouwen mag alleen aan henzelf worden verkocht. Ook als de grond en de opstallen beiden eigendom van de gemeente zijn, mogen die voorlopig alleen aan de huidige gebruikers worden aangeboden. Mocht Boonzaaijer daar niet in slagen, dan moet hij met alternatieve voorstellen alsnog langs de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie