Afbeelding
Eigen foto.

Daling aantal toegekende WW-uitkeringen Utrechtse Heuvelrug

20 augustus 2020 om 09:24 Overig

HEUVELRUG Ook in juli is het aantal toegekende WW-uitkeringen landelijk nagenoeg gelijk gebleven aan het aantal in de vorige maand. De arbeidsmarktregio Midden-Utrecht, waaronder de gemeente Utrechtse Heuvelrug, telde UWV in juli 13.975 uitkeringen. Een stijging van 0,4% ten opzichte van juni. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug daarentegen was juist sprake van een daling. 

De teller in de gemeente Utrechtse Heuvelrug staat op 630 (= 2,5% van de beroepsbevolking), terwijl een maand eerder 640 mensen een WW-uitkering krijgen. Dit is een daling van 1,6%. Landelijk steeg het aantal WW-uitkeringen met 0,1%. In eerder zwaar getroffen sectoren zoals uitzendbureaubedrijven, schoonmaak en de horeca en catering stabiliseert het aantal toegekende WW-uitkeringen in de afgelopen maand. 

Eind juli 2020 verstrekte UWV in de arbeidsmarktregio Midden-Utrecht 55 WW-uitkeringen meer dan een maand eerder. Na zeer sterke stijgingen van het aantal WW-uitkeringen in de voorgaande maanden, is er in de zomermaanden juni en juli sprake van een stabilisering van uitkeringen. Landelijk was de stijging 0,1%. In vergelijking met vorig jaar steeg het aantal WW-uitkeringen in de regio Midden-Utrecht met 2.737, ofwel 24,4%. In geheel Nederland was de toename van het aantal uitkeringen het afgelopen jaar 28,6%.

De sector met de grootste stijging van het aantal uitkeringen in de afgelopen maand was de overige commerciële dienstverlening (+57). Opvallend is dat de sector uitzendbedrijven, waarin eerder een forse stijging van het aantal WW-uitkeringen optrad, nu een daling met 4,1% (-65) te zien is. Twee mogelijke verklaringen hiervoor zijn de seizoensinvloeden en de verstrekte kortdurende WW-uitkeringen van de maanden maart en april die nu beëindigd zijn. Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, bleef in de regio Midden-Utrecht staan op 2,9%. Daarmee lag dit percentage in juli wederom onder het ongewijzigde landelijk gemiddelde van 3,2%.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de arbeidsmarkt drastisch veranderd. Voor veel ondernemers zijn personeelstekorten inmiddels niet meer het grootste probleem en draait het nu veel meer om de vraag ‘Hoe kom ik deze crisis door?’ Verwacht wordt dat de werkloosheid dit jaar (verder) zal oplopen, van 3,4% in 2019 naar 7% of meer in 2021. Er zullen dus veel mensen op zoek moeten naar ander werk, zo nodig in een ander beroep. Dit maakt het belangrijk om zichtbaar te maken waar op dit moment nog kansen liggen op de arbeidsmarkt en waar de kansen minder goed zijn of sterk zijn afgenomen. Dat kan immers richting geven aan van-werk-naar-werk activiteiten en eventuele (om)scholing. Sectoren waar de werkgelegenheid verminderd is in de afgelopen periode zijn bijvoorbeeld de horeca, verkoop, schoonmaak en transport en logistiek.


advertentie
advertentie