Afbeelding
Wouter van Dijk

Grootschalige bomenkap in Driebergse wijk Dennenhorst

20 november 2019 om 14:30 Overig

DRIEBERGEN Van alle bomen in de wijk Dennenhorst blijven er maar acht staan. De 129 andere bomen moeten wijken. Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) plant de gemeente ,,een kleine zestig bomen van formaat" terug in de lanen tussen de Rosariumlaan en de Akkerweg. Inwoners mogen meebeslissen over de boomsoorten die ze voor de deur krijgen.

Michiel Schaaij

Die inspraak lijkt een tegemoetkoming aan bewoners die actievoerden voor het behoud van de bomen in hun lommerrijke buurt. Boonzaaijer vermoedt dat ,,niet iedereen helemaal tevreden zal zijn" over zijn besluit. Nadat de gemeente het plan bijna drie jaar geleden bekend maakte, kwam immers een aanzienlijke groep Driebergenaren in verzet. 

ONDERZOEK Onder druk van de actievoerders werd een nieuw en onafhankelijk bomenonderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat er wel degelijk meer bomen gered konden worden, dan eerder door de gemeente werd aangenomen. Daarvoor waren weliswaar extra maatregelen nodig, maar die zouden het projectbudget niet overschrijden. 

ASBEST Technisch bleek het alternatieve bomenplan voor de wijk echter niet haalbaar, zegt Boonzaaijer. Daarom wilden de nutsbedrijven er niet aan meewerken. Volgens de wethouder hebben de opstellers van twee rapportages de kwestie vooral bekeken vanuit het perspectief van de boom. ,,Maar als die boom bovenop een asbesthoudende nutsleiding staat, is het moeilijk die te behouden." 

GROEN Ook zou het combineren van riolering, kabels en waterleiding onder de rijbaan niet mogelijk zijn. In het plan dat de gemeente nu wil gaan uitvoeren, komen de bomen in de wijk steeds aan één kant van de weg te staan. Op die manier wordt het groen in elke laan samengevoegd. De totale groenoppervlakte zou daarmee bijna gelijk zijn aan het huidige aantal groene vierkante meters. 

ZONNEPANELEN Het collegebesluit dat afgelopen dinsdag is genomen, heeft een voordeel voor wijkbewoners aan de noordkant van de lanen. Zij krijgen betere vooruitzichten als ze voor zonne-energie kiezen. De nieuwe bomen komen namelijk aan de zuidzijde, waardoor zonnepanelen aan de overkant meer zonlicht opvangen.

advertentie
advertentie