Afbeelding
Nicole Wieringa

Leerlingen 4 vwo van het Revius Doorn maken bijzondere Dag van Europa mee

Onderwijs

DOORN Zo’n tien jaar geleden startte het Revius Doorn met een Europa-project voor alle vwo 4-leerlingen om hen te laten ervaren wat het betekent om EU-burger te zijn. Het werden er in de loop der jaren gestaag meer. Na enige tijd volgde de erkenning van het Revius als officiële European Parliament Ambassador School (EPAS). Corona betekende een noodgedwongen pauze voor de schoolbrede EU-projecten. Maar afgelopen maandag heeft er weer een echte Dag van Europa voor de leerlingen uit 4 vwo van de school plaatsgevonden

Als je Nederlands burger bent, ben je automatisch ook burger van de Europese Unie. Maar wat is dat precies, de Europese Unie? ,,Om de EU uit te leggen, was ‘nooit meer oorlog’ veelal het startpunt”, aldus de organisatie van het project. ,,Na de verschrikkingen van zowel WOI als WOII was iedereen ervan overtuigd: dit mocht nooit meer gebeuren. Er ontstonden nieuwe vormen van internationale samenwerking en ook de EU, althans haar voorloper, zag het levenslicht. Misschien vertrouwden wij er inmiddels op dat, ondanks oorlogen in voormalig Joegoslavië, ‘nooit meer oorlog’ op ons Europese continent inderdaad mogelijk zou zijn? Hoe dan ook, na 24 februari heeft ‘nooit meer oorlog’ een andere lading gekregen. Werd de EU - of liever gezegd zijn wij - flink wakker geschud.”

RODE DRAAD De oorlog in Oekraïne liep als een rode draad door de dag van het Europa-project. Maar ook een samenwerking met de Haagsche Hogeschool. Studenten European Studies namen de ruim 180 leerlingen tijdens deze Dag van Europa mee in hun verhaal over de EU. Daarnaast waren maar liefst acht gastsprekers uitgenodigd. Zij hebben allen een stevige EU achtergrond: het Europees Parlement, de Europese Dienst voor Extern Optreden, de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de EU, en het ministerie van buitenlandse zaken/EU integration department. 

IN GESPREK De gasten gingen met leerlingen in gesprek over gedeelde normen en waarden in de EU, over democratie en rechtsstaat, over het klimaat, over het buitenlandse beleid van de EU, over de afhankelijkheid van China en Rusland, over de uitbreiding van de EU met nieuwe lidstaten, en zeker ook over Oekraïne. ,,Sterker nog, we zijn de dag begonnen waar ook de EU begon: nooit meer oorlog.” 

Een veteraan die in Bosnië onderdeel heeft uitgemaakt van de Nederlandse blauwhelmen opende de dag. Met zijn verhaal plaatste hij iedereen buiten het comfort van vrede, veiligheid en vrijheid waarmee duidelijk werd hoezeer deze V’s als vanzelfsprekend worden beschouwd. Hij nam iedereen mee in zijn verhaal over ‘nooit meer oorlog’. ,,Een ding is zeker, ook alle aanwezigen zijn wakkergeschud en weten nu hoe zij - als EU-burger - kunnen bijdragen aan ‘nooit meer oorlog’”, stelt Nicole Wieringa, vrijwilliger van Revius Doorn.

advertentie
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 2 uur geleden
Afbeelding
Peer Kalk uit Doorn strijdt met waterstofboot in Monaco om de wereldtitel 4 uur geleden
Afbeelding
Win een mooie prijs met je zomerfoto 6 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Maarn op weg naar duurzame wijken 10 uur geleden
Afbeelding
Open tuin bij Hindersteyn gisteren
Afbeelding
Burgemeester Naafs sluit woning in Doorn 29 jun, 13:47
PREMIUM
Afbeelding
Onrust rond varkensbesluit; politieke zorgen over uitbreiding veehouderij 29 jun, 12:33