Afbeelding
De Zonheuvel

Mevrouw van Dam vertelt over de Tweede Wereldoorlog

Onderwijs

DRIEBERGEN De leerlingen van groep 7 van De Zonheuvel kregen dinsdag mevrouw Hannie van Dam-Kaemingk op bezoek. Zij heeft op indrukwekkende wijze over de Tweede Wereldoorlog verteld. 

Het project waar alle kinderen van De Zonheuvel nu aan werken heet ‘Vertel eens’. In groep 7 wordt dit gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. Verhalenverteller Eric Borrias opende het project in de bovenbouw met het waargebeurde verhaal ‘Mijn pop huilt ‘s nachts’ over George en Ursula Levi die in kamp Vught zaten. De groep is op bezoek geweest in het militair museum Soesterberg, waar zij even in ‘De klas van ‘45’ hebben gezeten. In de klas wordt gekeken naar de serie ‘13 in de oorlog’.

De kinderen hadden veel vragen voorbereid voor de nu 93-jarige Hannie van Dam-Kaemingk, die bij het uitbreken van de oorlog 11 jaar was. Muisstil hebben de leerlingen naar de ervaringen geluisterd. Er zaten onderduikers op de boerderij in Barchem waar zij woonde en een heel angstig moment voor haar was het moment waarop zij onder bedreiging van een wapen moest vertellen waar de onderduikers verstopt zaten, wat zij heldhaftig niet verteld heeft en waarbij haar vader gevangen werd genomen en naar het strafkamp Wilhelmshaven gestuurd.

Heel waardevol zijn deze verhalen; er zijn niet veel mensen meer die de Tweede wereldoorlog nog hebben meegemaakt. Voor de leerlingen staat nog een bezoek aan het Anne Frankhuis op de agenda.

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Crowdfunding voor rolstoelbus voor broertjes uit Driebergen 3 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Anne Laros maakt winnend ontwerp van monument valwind Leersum 20 uur geleden
PREMIUM
Afbeelding
Bewoners Doornse Vossensteinsteeg zijn verkeersoverlast beu gisteren
PREMIUM
Afbeelding
Siepie Roorda vijftig jaar lid van Aurora: ‘Veel veranderd, maar liefde voor muziek blijft’ 2 jul, 07:24
Afbeelding
Lokaal nieuws blijft op peil ondanks hogere energie- en papierprijzen 1 jul, 11:46
PREMIUM
Afbeelding
In korte tijd veel hulp voor Irpin: ‘Iedereen zet zich in voor de wederopbouw’ 1 jul, 07:30
Afbeelding
Welkom Aan Tafel: een zomerse proeverij thuis 30 jun, 16:00